Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir va produir-se una operació dels Mossos d’Esquadra contra una presumpta màfia xinesa que va comportar –entre altres actuacions- l’escorcoll de la joieria Rabat al Passeig de Gràcia de Barcelona. Però paral·lelament a aquesta acció, agents del Departament d’Assumptes Interns (DAI) del cos policial –diferents dels que participaven en l’operatiu- van dedicar-se a identificar els periodistes de tribunals presents d’unes formes de les quals no hi ha precedents.

Segons han denunciat alguns dels afectats pels seus comptes de Twitter, els Mossos d’Esquadra no van limitar-se a demanar el DNI i el carnet professional als informadors presents, sinó que també els van gravar les cares i fotografiar els documents. També els van demanar els números de telèfon i tot seguit van trucar-los per comprovar que aquest era realment el número del mòbil que el periodista portava a sobre. De la sorpresa s’ha passat al malestar, que molts d’aquests periodistes han expressat pel que consideren una actuació policial insòlita i intimidatòria. Entre els afectats hi ha, com a mínim, treballadors de El País, El Mundo, Catalunya Ràdio, Cadena Ser i el digital Crònica Negra.

Segons explica la redactora de la Cadena Ser, Anna Punsí, darrere d’aquesta identificació exhaustiva DAI hi hauria una campanya per evitar filtracions d’agents del cos cap a periodistes. L’altra fase seria cridar als agents sospitosos d’aquestes filtracions i demanar-los les agendes i registres de trucades dels seus mòbils per tal de veure si hi ha coincidències amb els dels informadors identificats. Si bé en principi el DAI necessita una ordre judicial per obligar a un policia a ensenyar la seva agenda del mòbil, és imaginable la pressió que pot originar en els agents que es neguin a fer-ho «voluntàriament».

Els dubtes sobre la legalitat –o com a mínim oportunitat- d’aquests mètodes per «blindar» les operacions policials de possibles filtracions no han trigat a aparèixer i, com a mínim, el diputat del PSC Carles Castillo ja ha anunciat per avui una pregunta parlamentària al conseller d’Interior, Jordi Jané.

Altres entitats, com el Col·legi de Periodistes o el Grup Barnils -editor de Mèdia.cat- també han manifestat les seves protestes.