Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La situació dels periodistes que cobreixen l’activitat dels correbous a les Terres de l’Ebre és cada cop més complexa. Des de l’agressió a dues activistes animalistes a Mas de Barberans el maig passat i, sobretot, la seva difusió i reacció del conjunt dels mitjans, ha escalfat molt els ànims entre els afeccionats taurins i els ha predisposat contra els periodistes.

“Ens veuen com a agents que busquen la prohibició dels correbous i fins i tot ens acusen de confabular secretament amb els animalistes per tal d’assolir aquest objectiu. De res serveix que intentem raonar-hi i explicar que nosaltres ens limitem a fer la nostra feina”, explica el periodista ebrenc i soci del Grup Barnils, Jordi Marsal.

L’última víctima d’aquest clima cada cop més irrespirable va ser una redactora de l’ACN. Aquesta es trobava cobrint una tarda de bous a Sant Jaume d’Enveja el 25 de juny quan va trobar-se que no la deixaven accedir al recinte com a periodista i havia de fer-ho, en tot cas, com una espectadora més pagant l’entrada. La decisió de l’ACN va ser no entrar a la plaça i esperar a l’exterior per confeccionar la notícia. En aquest moment va poder observar –i gravar- com una bona part dels seguidors dels correbous insultaven dues activistes animalistes presents a l’acte. En veure que ho estava filmant, bona part dels insults i amenaces van dirigir-se també contra la periodista. Ximo Martí, president de l’Associació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre li va recriminar en to coercitiu que gravés els fets i un agent dels Mossos d’Esquadra va haver d’intervenir per evitar que la cosa encara s’agreugés més. Posteriorment, el mateix alcalde de la població, Joan Castor, va justificar l’assetjament incidint en les acusacions de confabulació entre mitjans i animalistes.

L’endemà, el mateix Martí –en un altre correbou organitzat precisament per reivindicar aquesta activitat- va apuntar cap a “alguns mitjans de comunicació” com a responsables de la “persecució” dels actes taurins i va amenaçar en vetar els animalistes en els correbous.

Aquest clima de tensió creixent arriba just quan comença la temporada de correbous a les Terres de l’Ebre i des de les entitats dels professionals de la informació es tem que hagin de lamentar-se més fets agressius com els que van succeir l’estiu del 2011. Llavors, i després d’una manifestació antitaurina a Sant Carles de la Ràpita, els Mossos d’Esquadra van haver de protegir els informadors davant els intents d’agressió d’un grup d’exaltats.

Avui mateix, la delegació territorial del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha publicat un comunicat alertant d’aquest perill.