Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La setmana passada es feia públic que els directors de Ràdio Arrels, Albert Noguer i de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, havien signat un conveni de col·laboració perquè els programes “Delicatessen” i “Independents” d’iCat i el “Via Jazz” de Catalunya Música s’escoltessin a les quatre comarques de la Catalunya Nord.

Amb aquest acord, les dues emissores es volen reforçar mútuament però això si, només amb continguts de tipus cultural, no fos cas que algú se sentís molest per fer arribar notícies sobre el procés independentista a aquesta part dels Països Catalans sota administració francesa.

Aquesta aliança és el reconeixement de la magnifica feina que fa l’emissora nord catalana que, aquest maig passat, va complir 35 anys d’existència. Ràdio Arrels emet, des del 1981, en un territori erm, per no dir hostil, pels mitjans de comunicació en català.

I, precisament per aquesta situació adversa per la llengua, les tres dècades llargues de ràdio en català no han estat pas un camí de roses.

La persona que ha comandat la nau tots aquests anys ha estat Pere Manzanares, el seu director, fins fa uns mesos. Al Pere i a l’equip de treballadors i voluntaris, se’ls ha de reconèixer sense pal·liatius, la feinada feta per afavorir l’ús normal del català en l’únic mitjà de comunicació a l’Estat Francès en aquesta llengua. Pels seus programes, els alcaldes, regidors, els responsables del món social, cultural, esportiu, els representants de les associacions i els protagonistes de l’actualitat són entrevistats en català, independentment de la llengua en la què decideixin respondre i això per aquells verals, és gairebé una proesa.

Ràdio Arrels les ha vist de tots colors. Fa cinc anys, va estar apunt de no arribar a celebrar el trentè aniversari, per una situació econòmica molt complicada. Per mantenir les emissions, es va haver de recórrer a una campanya de recollida de fons que compensés el retard en el cobrament de les subvencions de la Generalitat, dels anys 2009 i 2010 i perquè ningú els garantia que seguissin rebent cap més ajut públic del Govern català, que representava la quarta part del seu pressupost anual. Com a ràdio associativa té prohibida l’emissió de publicitat i la falta de recursos va comportar l’ acomiadament de gairebé la meitat de la ja molt migrada plantilla de treballadors.

Tot i això, Ràdio Arrels no ha llençat la tovallola i el setembre passat va iniciar la campanya “Amics de Ràdio Arrels” amb que vol reforçar els seus ingressos per poder mantenir la programació i, en la mesura que sigui possible, recuperar treballadors.

I és que, de cap manera podem permetre que desaparegui l’única veu en català de la Catalunya nord, una emissora que te una programació que la situa al capdamunt de totes les emissores dels Països Catalans pel que fa a la difusió diària de música catalana.

Per això el seu nou director posava en valor la signatura de l’acord amb Catalunya Ràdio i valorava les paraules de Saül Gordillo, que va qualificar Ràdio Arrels d’aliada, de fet, l’única aliada al nord del país.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.