Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Consell d’Administració de RTVE anunciava fa uns dies, i amb absoluta sorpresa, que no renovava la sèrie El Caso per a una segona temporada. La notícia arribava amb un breu comunicat d’agraïment a la productora i el seu equip i cap explicació. Només un mes abans d’aquesta decisió, els protagonistes de la sèrie donaven «per descomptat» que hi havia renovació i la primera temporada va acabar amb trames obertes que s’havien de resoldre en nous capítols. I, de sobte, la direcció de RTVE dóna un cop de porta. Què ha passat?

Si bé les audiències de El Caso no eren espectaculars –una mitjana del 10,6% de share i 1.990.000 espectadors- estaven mig punt per sobre la mitjana de la cadena i en els últims capítols havia anat augmentant fins al 12,2% i els 2,5 milions, i això a pesar de la contraprogamació rebuda per part d’Antena 3 i Telecinco. A més, les crítiques rebudes eren unànimement positives, i aquest és un gènere del qual, TVE, no en va precisament sobrada. Llavors, què explica aquesta cancel·lació sobtada?

Segons el digital especialitzat en crítica televisiva, Blúper, la ferotge crítica del franquisme i la censura de l’època que feia la sèrie incomodava a bona part de la cúpula de la televisió pública espanyola. En una segona temporada la sèrie s’hauria ambientat en els últims anys de vida de Franco i la repressió que hi havia i sembla que la cadena hauria volgut evitar el malestar entre els sectors més conservadors de la vida política i mediàtica. El format de El Caso, en què el guions es basen en casos reals encara la feia més incòmoda. Sempre segons Blúper, les crítiques rebudes per sèries passades com Amar en tiempos revueltos haurien servit d’argument. Amb el pas dels dies, altres crítiques de televisió han apuntat la mateixa hipòtesi.

I Cuéntame?

La versió oficial és que la cancel·lació de Cuéntame cómo pasó –una de les sèries més antigues i exitoses de TVE- vindria motivada per les pràctiques d’evasió fiscal de la productora i els seus accionistes descobertes arran dels anomenats «papers de Panamà». Encara que TVE nega pressions, sembla que Hisenda va demanar que la continuïtat del programa presentava problemes «ètics».

Uns problemes que no semblen tenir les productores de José Luis Moreno, que a pesar de continus casos d’impagaments a hisenda i la seguretat social mantenen les contractacions amb la cadena pública i ja estan treballant en els preparatius de la sèrie Reinas.

Un Comentari