Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per avui a les vuit de la tarda hi ha convocada a Palma una protesta força extraordinària: una concentració a les portes de la redacció de Última Hora per denunciar la publicació de continguts masclistes.

Última HoraCuriosament, però, l’article que ha desencadenat aquesta convocatòria de col·lectius i dones feministes no ha estat un editorial o una portada del diari, ni tan sols un article. Ha estat una carta al director signada per Jorge Skibinsky, president de l’Associació de Pares de Famílies Separats. Un text on s’assegura que el brutal intent d’assassinat d’una dona per part de la seva parella a Alcúdia, ruixant-la amb benzina i tractant de cremar-la viva «no va ser una agressió masclista». Segons Skibinsky –que defineix el fet com a «menyspreable»- es tracta «d’una agressió individual per una incapacitat de l’agressor d’acceptar que la parella anava a deixar-lo. L’obsessió per la persona estimada l’ha obnubilat (…)». Així doncs, aquest és un «crim passional» i anomenar-lo masclista és «haver perdut el nord».

Les convocants de la protesta han evitat denunciar l’autor de la carta o l’associació que presideix –pràcticament inactiva des del 2010– i també consideren «innecessari contestar el seu missatge, ja que un missatge motivat i inspirat des de les violències ha de ser bloquejat i li ha de ser negat en qualsevol espai comú». La resposta ha estat doncs, denunciar públicament Última Hora per la decisió de publicar la carta. I ho fan –segons la seva versió- per explicar que «un cop publicat i realitzades diferents trucades, els mateixos responsables de la redacció hagin estat incapaços de donar la cara per un text que ells mateixos autoritzaren».

La convocatòria –una via sempre arriscada davant la redacció d’un mitjà de comunicació- pot ajudar, també, a obrir el debat sobre la responsabilitat d’aquests mateixos mitjans a l’hora de perpetuar la violència masclista amb les seves informacions. Un debat que Última Hora potser necessita.

Última HoraEl diari Última Hora va informar del crim de l’Alcúdia amb un titular en portada –«Li cala foc a la seva xicota perquè anava a deixar-lo»- en què motivava l’agressió en una acció prèvia de la víctima. Un redactat que culpabilitza la dona d’una relació de fets que acaben causant el fatal desenllaç i que és desaconsellat pels experts en violència de gènere.

I no fa gaire, el mateix diari, publicava –aquest cop a la secció d’opinió- un altre article on es preguntava si la dona era «víctima o botxí» en els casos de violència.

Però no és només aquest diari. En els últims dies, amb la violència sexual vinculada a les festes de Sant Fermí de Pamplona silenciada durant anys i que, finalment, ha arribat a l’agenda mediàtica, poden trobar-se notícies que «expliquen» l’allau de denúncies de violacions i assetjament per «l’alcohol», la «disbauxa» o el fet que «les dones ensenyin els pits».