Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El món taurí i la premsa espanyola més conservadora tenen, des de fa dos dies, un nou enemic públic número u. Es tracta del, suposadament, mestre valencià Vicent Belenguer, qui va escriure un comentari al mur del seu perfil de Facebook alegrant-se de la mort del torero Víctor Barrios.

Encara que han estat moltes les persones que a través de les xarxes socials van mostrar la seva alegria per aquesta mort amb comentaris desagradables i insultants, Belenguer ha centrat bona part de les ires dels internautes amants del toreig, que han inundat les xarxes socials d’insults i amenaces.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

Però la persecució a Belenguer no s’ha limitat a les xarxes socials. Molts mitjans de comunicació s’han unit a la croada, mostrant una justa indignació –que no han mostrat en altres casos de comentaris desagradables– i, en alguns casos, sumant-se al cor d’insults per algunes de les emissores amb més audiència d’àmbit estatal. Molt poques veus s’han atrevit a oferir una mica de sensatesa davant el consens criminalitzador.

El problema és que pràcticament ningú s’ha molestat en intentar fer periodisme –si és que valia la pena fer-ne- en aquesta història i la majoria de mitjans que l’han seguida s’han limitat a convertir en notícia els rumors sense confirmar que corrien per les xarxes socials i la poca informació disponible, bàsicament unes quantes captures de pantalla d’un suposat compte de Facebook que a hores d’ara no existeix i que, per tant, ningú pot contrastar. Tampoc la petjada digital de Belenguer ofereix massa pistes.

Així, en un primer moment, Vicent Belenguer treballava en una escola del País Valencià –en el seu perfil s’autodefinia com a mestre i valencià, no va fer-se cap més comprovació- així que va publicar-se que alguns mitjans preguntaven a l’audiència si caldria inhabilitar-lo i desenes de milers de persones demanaven via la plataforma Change.org a Vicent Marzà, conseller valencià d’educació que l’acomiadessin i, fins i tot, que li retiressin el títol de magisteri. Però en realitat Belenguer no ha treballat mai a cap escola valenciana. Tot i l’absoluta manca d’informació, algun titular assegura que és «proper a Podem-Compromís».

El següent rumor és que treballava a una escola a Catalunya –també en algun moment van sortir les Balears-, així que la plataforma Change.org va redirigir la seva petició al Consell Escolar de Catalunya. De nou, però, cop en fals. La conselleria d’Ensenyament catalana aclareix que ara mateix no hi ha cap Vicent Belenguer treballant a la seva xarxa. En realitat només algú que es diu així havia fet algunes substitucions en cursos anteriors. Però molt pocs mitjans s’han preocupat de contrastar aquesta dada abans de publicar-la. Més de 200.000 signatures d’indignats ciutadans –aconseguides en bona part gràcies als enllaços que sistemàticament ofereixen totes les notícies de la premsa conservadora- queden en els llimbs sense saber a qui reclamar.

Però això no atura la persecució inquisitorial i fa poques hores El Mundo anuncia que «Localitzen al ‘mestre‘ que va mofar-se de la mort del torero Víctor Barrio» (les cometes són seves). El text de l’article, però, és més desil·lusionant. En realitat un advocat de Castelló ha localitzat que a Paterna hi viu una persona que té el mateix nom i cognoms i demana que se’l detingui «un cop es demostri que és la mateixa persona».

Després de dos dies de notícies desmentides, cal reconèixer que aquest titular és, com a mínim, arriscat.