Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest estiu és el zika. L’any passat va ser l’Ebola i fa dos anys el chikungunya. Aquests protagonistes no són serps d’estiu sinó virus que ens preocupen. En un món globalitzat, aquests microorganismes es converteixen en una amenaça per a la salut pública. A més, el zika és especialment desafortunat en passejar-se per un país que el proper agost acollirà el major esdeveniment esportiu internacional del món: els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro (Brasil).

Els mitjans de comunicació transmeten bé el perill que aquests virus suposen per a la població general? Primer de tot m’agradaria aclarir la funció pública dels mitjans de comunicació. En el cas dels virus disposar d’informació per prevenir les noves infeccions és un dels elements crucials per incidir en l’evolució d’una possible epidèmia.

En el cas del zika les recomanacions són cobrir la major part del cos amb peces de roba de màniga llarga i calçat tancat, utilitzar repel·lent de mosquits amb un 20% de DEET (com a mínim fins a dues setmanes després de tornar), dormir amb habitacions amb finestres tancades, aire condicionat o mosquiteres (preferiblement impregnades amb insecticida) i l’ús de preservatius per evitar nous casos de microcefàlia en els nounats. Saber tot això és fonamental per protegir-se de la infecció de zika.

En canvi, el que seria prescindible des del punt de vista informatiu és donar veu a declaracions fora de lloc com les de Pau Gasol. Fa unes setmanes el jugador de bàsquet va dir en roda de premsa que s’estava plantejant no competir als Jocs Olímpics per “la situació greu” del virus del zika, segons “la informació privilegiada” que li havien transmès “científics i experts” del seu entorn.

Però realment quins números hi ha de què ens contagiem per aquest virus si viatgem a Rio de Janeiro? Què diuen els científics amb noms i cognoms, i publicacions científiques que els avalen? Doncs que el risc de contagi és baix. Els atletes que el proper agost competeixin als Jocs Olímpics tenen 1.000 vegades més números de guanyar una medalla que no pas que els piqui un mosquit transmissor del virus, segons un càlcul de la Universitat de Sao Paulo (Brasil).

El mateix equip d’investigació aclareix que el risc d’infecció pel virus del zika és 15 cops menys probable que el dengue. Però malauradament el dengue és una malaltia oblidada, un concepte que s’utilitza per designar les patologies que més maten però alhora que més ignora la recerca i els mitjans de comunicació.

L’altre dia vaig entrevistar Antoni Trilla, responsable de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic i investigador d’ISGlobal. El doctor no ho podia haver resumit millor: “El zika sense microcefàlia seria un dengue més”.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.