Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’arribada de Vicent Marzà a la conselleria d’Educació està comportant el descobriment de nombroses irregularitats per part de l’escola concertada, des de la contractació de treballadors sense titulació fins a la subvenció d’aules sense una mínima ratio o el cobrament de quotes il·legals als alumnes. Una actitud que li ha costat fortes campanyes de crítiques mediàtiques i polítiques. Una d’aquestes martingales era el cobrament de nòmines per professors de fins a trenta escoles –majoritàriament catòliques- que no anaven a treballar i que, en alguns casos, superaven els 80 anys.

El frau va començar a destapar-se fa dos anys gràcies a una denúncia de Compromís, llavors a l’oposició, i va accelerar-se a finals de juny amb l’obertura d’una investigació oficial per part de la Guàrdia Civil.

MarzàAhir el tema va arribar a les Corts, on la diputada de Compromís Isaura Navarro va preguntar al conseller sobre el tema, una pràctica habitual dels partits quan volen treure pit d’una actuació del seu govern. A pesar de no haver-hi cap novetat informativa respecta el que va publicar-se llavors i que tot plegat no va passar d’una rutinària sessió informativa, Levante destaca el tema en portada de paper i el converteix en el primer de l’edició digital al llarg de tot el matí.

El titular de Levante, però, assegura que «Marzà admet que hi havia docents a la concertada que cobraven sense treballar». El verb escollit –«admetre», que en castellà és sinònim de «permetre» o «patir»– sembla indicar que Marzà va reconèixer aquesta falta després d’un dur interrogatori d’algun diputat de l’oposició, quan va ser tot el contrari. Aquesta idea es reforça al subtítol –«Desvela que la conselleria ‘no tenia cap control sobre las hores que pagava’» sense deixar clar que es referia a l’anterior administració i que just ara s’està resolent el tema. Al text de la notícia, en canvi, tot queda molt més ben explicat.

No és la primera vegada que Levante utilitza aquest tipus de verbs que apunten just en la direcció contrària que la notícia en referència a actuacions de la conselleria d’Educació. Ahir mateix –i també destacat en portada- titulava que «Educació obliga a col·legis i instituts a crear plans contra la violència masclista». En l’actual onada de preocupació per les agressions sexuals, aquesta hauria de ser vista com una bona notícia i així ho presenta el text, però l’elecció del verb «obligar» semblaria assenyalar una imposició davant una resistència de mestres i professors, un fet que la mateixa notícia assenyala que més aviat és al contrari.