Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Per què els mitjans de comunicació parlen de refugiats si no els donem refugi? Què se n’ha fet del mot exiliat? Aquesta és la primera qüestió que vaig plantejar als joves assistents a la trobada «Tornen Temps de Lluita» organitzada pel moviment Aixada Antiracista sorgit del Consell de la Joventut de Barcelona. Fou la participació del Grup Barnils en el marc de la setmana de lluita al voltant del 20 de Juny, dia Mundial de les Persones Refugiades. L’objectiu: identificar i esporgar el discurs dominant que estan construint els mitjans de comunicació davant la crisi humanitària que vivim.

La paraula exiliat ens connecta amb el passat i aquest és un dels aspectes que vaig voler ressaltar com a positiu del discurs mediàtic sobre aquesta crisi. El paral·lelisme històric que s’estableix amb el 1939 permet que molta gent descobreixi, o conegui, o s’interessi per la seva pròpia història i, alhora, s’identifiqui i entengui d’una manera més íntima la situació que pateixen ara els centenars de milers de persones que han d’abandonar casa seva. Curiosament, la referència al 1939 s’utilitza de manera freqüent a mitjans de comunicació catalans, però no de la resta de l’Estat.

Així ho prova el recull de gairebé una hora d’imatges de televisió de diferents cadenes, formats de programa i líders d’opinió diversos que va servir com a material de treball per fomentar el debat.

Un dels missatges més bàsics identificat i que es transmet de manera unívoca és que la presència de refugiats no és un tema circumstancial sinó que es tracta d’una qüestió a llarg termini que transformarà radicalment l’estructura social europea tal i com la tenim entesa fins ara. En aquest procés de canvi, els refugiats són presentats sovint en forma de xifra, tant per cent i/o quota, afavorint la deshumanització.

A partir d’aquí l’ús intencionat del lèxic divideix les persones que marxen del seu país en dos grups: refugiats i migrants. El discurs dominant construït fins ara a la majoria de programes afirma que als primers estem obligats a acollir-los perquè fugen d’una guerra, mentre que els altres marxen per a millorar la seva situació econòmica. No cal parar gaire l’orella per reconèixer l’eco del classisme. Aquesta divisió entre rics (llegiu classe mitjana perquè porten mòbil, vesteixen determinades marques i tenen estudis) i pobres decanta la balança de l’empatia clarament a favor dels primers, als quals se’ls presenta moltes vegades amb l’afegitó «són com nosaltres».

Destapada la divisió amb força exemples, la realitat és que la legislació europea en qüestió de Drets Humans no fa aquesta distinció. Per tant en general des dels mitjan no es fa una difusió de manera acurada i explicant realment quines convencions, lleis o declaracions s’han de complir. Aquest va ser un dels aspectes de debat en el qual va coincidir tot el grup,destacant que notaven a faltar informacions que detallessin els Drets Humans. De la mateixa manera, també va haver consens en assenyalar que, de cop i volta, s’han introduït conceptes nous com ara «vies segures» o «camp militaritzat» sense explicar de manera planera què signifiquen en realitat.

Així que la dualitat s’imposa en una realitat complexa. Aquesta va ser la conclusió al voltant d’aquest primer plantejament que pretenia abordar una qüestió purament lèxica. Ens quedaven encara més de dues hores de trobada més que profitosa i que ens va deixar amb ganes de continuïtat.

—————————————————————————————————————————————————————

Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)

exiliat -ada 
adj. i m. i f. [PO] Que viu fora de la seva pàtria voluntàriament o per força.

refugiat refugiada 

m. i f. [PO] [SO] [LC] Persona que, havent hagut d’abandonar la seva terra per motius polítics o a causa de catàstrofes naturals o d’una guerra, ha estat acollida en un país que no és el seu, sense poder gaudir dels mateixos drets que els autòctons. Camp de refugiats.

Diccionari de sinònims IEC

emigrat adj. i m. i f. ›› DIEC2 | DCVB | DDLC | CiT

emigrant, expatriat, exiliat, refugiat.

emigrant, expatriada, exiliada, refugiada.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.