Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Vanguardia –com molts altres mitjans- compta amb una botiga en línia que aprofita la popularitat del seu web per a vendre tot tipus de productes als seus lectors. Alimentació, cosmètica, cultura, joguines, roba, perfums… pràcticament pot comprar-se de tot amb un clic i sense sortir del mateix portal del diari.

Una de les seccions –comercials- és la que anomena Ecoclub, especialitzada en alimentació i cosmètica «natural». Aquesta secció va més enllà de la simple botiga, ja que està connectada amb la secció –aquest cop informativa- Benestar, on poden llegir-se articles relacionats amb alimentació i salut, molt enfocada a consells pràctics per menjar més saludable. Enmig d’aquests articles informatius poden trobar-se –sense que al lector els sigui possible diferenciar-los de la resta- autèntics publireportatges de productes que es venen a la botiga  del diari. Al final de l’article un enllaç dirigeix al lector directament a la sala de compres.

Per si aquesta barreja entre interès informatiu i comercial no fos ja suficientment perillosa, en aquest cas, el producte que s’anuncia és una «dieta detox», o depurativa segons l’expressió en català. Un règim dissenyat per tal «desintoxicar» el cos a còpia de substituir els aliments sòlids per uns liquats de fruites que si bé el lector pot preparar-se’ls ell mateix, l’empresa que té el conveni amb La Vanguardia ven en paquets que van des dels 45 euros (un dia) a 90 euros (3 dies).

És fàcil trobar a La Vanguardia articles que promouen aquestes dietes per tal de «recarregar energia i netejar l’organisme» i amb arguments com que «avui en dia sotmetem el nostre organisme a una gran activitat, menjant diverses vegades al dia, any rere any». L’única font citada és la mateixa empresa que ven els liquats.

El problema és que no hi ha cap evidència científica que avali aquestes dietes depuratives, que en realitat són un mite sense cap efecte beneficiós demostrat. «Una setmana o dos no el salvaran dels danys d’un any de menjar malament, fumar o beure en excés», resumeix l’associació de consumidors australiana, en aquest article de El País que recull moltes més fonts.

Altres experts asseguren que no només no són beneficioses, sinó que també poden ser perjudicials, ja que mentre dura el dejuni el cos no rep els nutrients necessaris i pot patir-se –segons el rigor del règim- mareigs o irritabilitat. En general aquestes dietes contenen molts sucres, pel que la glucosa ofereix un alleujament immediat però que es crema massa ràpidament. Per poder funcionar amb normalitat però amb menys combustible el cos baixa el metabolisme i crema massa muscular, així que en el moment en què es torna a recuperar l’alimentació anterior es produeix l’efecte rebot i el pes es recupera molt més ràpidament del que es va perdre.