Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

M’agradaria dirigir un diari que davant d’un atemptat com el de Munich fes un sol tuit: ‘Ja informarem demà, quan tot estigui clar’.” Amb aquest tuit l’Eduard Voltas condemnava la nit del 22 de juliol unes ànsies dels mitjans de comunicació que cada vegada costen més de justificar. “Tota la informació de l’atemptat a Niça, aquí”, s’afanyaven a piular alguns mitjans el vespre de la matança a França. Tota la informació? Segur? Segur que des d’una redacció que sovint queda curta de personal es pot assegurar als lectors “tota la informació” d’un atemptat que ha passat a 600 quilòmetres de distància fa escassos minuts?

Des del gremi sovint ens queixem -i massa vegades amb raó- de la banalització del periodisme, de l’intrusisme professional, del desprestigi i menysteniment de la nostra feina… però cal predicar amb l’exemple. Els lectors (o teleespectadors o radiooients) mereixen un producte, la informació, tractat amb rigor i excel·lència i mereixen, sobretot, respecte. Quina mena de consideració els demostrem tenir quan pretenem fer-los creure que nosaltres tenim “tota la informació” d’un tema confús, llunyà, caòtic i que, a grans trets, només coneixem per quatre tuits de persones que (asseguren que) són allà?

Asserenem-nos i que la pressa no ens faci traïdors. Siguem honestos i informem quan puguem i el més bé possible. Evitem el tuit fàcil i buit de contingut que digui quelcom similar a “ÚLTIMA HORA: Atemptat a X + enllaç” i et remeti a una portada buida de contingut (o buida del contingut que havíem promès). I aquí podríem tornar a entrar en la batalla del clic però n’hem parlat infinites vegades i, de moment, no veig que hi hagi cap ganes de posar-hi remei i dignificar-ho una mica tot plegat, que prou convé. Així que mentre aquesta utopia no arriba, mirem com a mínim de dignificar petites parcel·les i més quan els protagonistes són víctimes mortals, que fer de voltors esperant que en morin més per poder ser el primer a fer un tuit amb una xifra actualitzada és vergonyós. Deixem el ‘xumba-xumba’ per les xarxes (tan i tan necessàries) i centrem-nos a destriar el gra de la palla tractant amb professionalitat, rigor i excel·lència la informació, que per això se’ns suposa professionals.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.