Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Amb l’arribada de l’estiu torna aquest gènere periodístic tan nostrat com són les serps d’estiu. Com l’any passat oferim quins són els temes que seran tendència durant les setmanes informatives més tranquil·les de l’any, una tradició que ni la manca de govern espanyol ha aconseguit modificar.

1. Fi del món. Tindrà un recorregut curt i, el més probable és que a partir de demà ja no se’n parli, però durant els darrers dies no han estat pocs els mitjans que han informat que avui no s’acabaria el món (amb desmentiment de la NASA inclòs) tal com assegurava un canal de Youtube. De debò calia?

2. Caos a Rio de Janeiro. Quan falten només pocs dies pel començament dels Jocs Olímpics, els titulars amb la paraula ‘caos’ es multipliquen. Sigui «caos social», «caos a la Vila Olímpica» o «caos a l’organització». Sense poder predir com transcorreran els jocs, cal avisar que aquesta és també una tradició periodística molt arrelada. Els darrers dies de començar un gran esdeveniment esportiu, i mentre s’esperen les notícies esportives, els buits s’omplen amb aquest tipus de crítiques. Va passar amb els mundials de Brasil i Sud-àfrica i també amb els Jocs de Londres. En l’argot del sector s’anomenen «peces de color».

3. Drogues perilloses. Amb l’arribada de turistes i festivals musicals, cada any arriba una nova i perillosíssima droga que ha de causar una sèrie de terribles desgràcies que, finalment, per sort mai es compleixen. L’any passat va ser la ‘flakka’, enguany és el ‘kokodrile’ –una droga que «et menja viu», segons aquesta presentació gens alarmista de Telecinco-, encara que els experts afirmin que «no s’ha detectat a l’Estat espanyol».

El País aposta, en canvi, per un clàssic, la burundanga, una droga que al titular asseguren que «no és una llegenda urbana». El text, però, rebaixa força les expectatives i si bé cita responsables hospitalaris que asseguren haver-se trobat amb casos, en petit es reconeix que «portaveus del Cos Nacional de Policia, de l’Institut Nacional de Toxicologia (INT) i, a Madrid, de la conselleria de Sanitat, són escèptics i transmeten que són molt pocs casos». Una de les alarmes que obre el reportatge: la possibilitat que et droguin bufant-te una pols a la cara i que després t’obliguin a anar al caixer i treure tots els diners, al darrer paràgraf s’avisa que «és un mite, sempre és per ingestió».

4. Pokemon Go: És la serp d’estiu per excel·lència de l’any i no hi ha dia que generi una dotzena d’anècdotes: els jugadors que entren a una comissaria, el que cau perquè no mirava per on caminava o el que ha perdut pes mentre caminava. El dubte és si tot aquest tipus de fets «mereixen ser impresos».

5. Virals d’internet. No és ben bé una serp d’estiu, ja que la seva temporada dura tot l’any, però és evident que durant aquests mesos els mitjans n’abusen (encara més). Canvien cada dia, però n’hi ha dos en aquest mateix moment especialment nefastos. El primer és el vídeo d’un cantant de rap que es dispara a ell mateix a la boca per fer un videoclip. El segon és aquesta pregunta trampa de La Vanguardia: «¿Per què creus que aquesta foto s’ha convertit en un fenomen viral?». Spoiler: La Vanguardia ofereix una versió retallada que no permet resoldre l’enigma, cal mirar la fotografia sencera que hi ha al final de la notícia.

6. Mentides islamòfobes: Un subgènere periodístic que està agafant una força en els darrers anys. Nascut a les xarxes socials i als digitals d’extrema dreta està arribant cada cop més als mitjans generalistes que poques vegades fan l’esforç de contrastar, com va passar, per exemple, amb la famosa onada de violacions a les piscines sueques per part de refugiats. A Alemanya existeix, fins i tot, una iniciativa que col·loca en un mapa i desmenteix les notícies falses d’aquest tipus.

En aquesta línia, avui La Vanguardia publica que «Un grup de musulmans irromp a una piscina nudista alemanya al crit ‘d’Al·là és gran’». La font és el tabloide britànic Daily Mail que, al seu torn cita el setmanari d’extrema dreta Junge Freiheit. Cap dels grans mitjans de comunicació alemanys s’han fet ressò de la notícia.