Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

discriminacionsL’expulsió d’uns clients d’un hotel de Els Poblets (Marina Alta) per, segons van denunciar, parlar valencià ha indignat moltíssims usuaris de les xarxes socials. La polèmica –com passa en aquests casos- està servida i a la versió dels clients s’hi contraresta la dels propietaris de l’establiment. Aquests asseguren que no hi va haver cap motivació lingüística, sinó que els expulsats «fumaven estupefaents» i van ser «uns maleducats». Tot i això, el comentari de la copropietària al mur del Facebook de l’hotel assegurant que «tenen amics valencianoparlants però són educats i no el parlen davant seu», així com la negativa del seu marit a atendre un periodista que parlava valencià pot donar algunes pistes sobre quin devia ser el nivell de la discussió.

El cas ha estat cobert mediàticament i ha generat polèmica a les xarxes socials però, paradoxalment, Las Provincias ha optat per no cobrir-lo, limitant-se a publicar un teletip d’EFE a l’edició digital. A més, l’article es limita a fer-se ressò d’un comunicat de la Plataforma per la Llengua –entitat que ha donat suport als clients- sense preocupar-se en buscar la versió dels afectats, com sí que fa amb els propietaris de l’hotel.

Podria pensar-se que el diari de Vocento prefereix no donar peu a aquest tipus de fets per no engrandir un «conflicte lingüístic», però l’anàlisi dels continguts revela que en realitat sí que destaca aquelles notícies on considera que és el castellà el que es troba discriminat.

discriminacionsAixí, va dedicar una bona notícia a l’incident de Quimi Portet amb un cambrer d’un vaixell de Baleària que va negar-se a atendre’l en català i a més el va menystenir. Això sí, l’enfocament de la notícia era que el músic «l’embolicava» per queixar-se. També s’ha fet ressò de les queixes dels contractistes per la clàusula lingüística de l’Ajuntament de València en favor del valencià.

Però segurament el cas més contundent és d’aquest 6 d’agost. Llavors Las Provincias va publicar un reportatge titulat «Les queixes per discriminar el castellà es tripliquen en el primer any del Consell» al que fins i tot se li va donar un espai en portada. Però si es llegeix l’article sencer, pot descobrir-se –cal fer el càlcul, ja que la xifra no es dóna directament- que aquestes queixes han passat de la xifra de dos en l’últim any del PP a sis durant el primer any del nou govern. En canvi es mantenen per sobre les queixes per discriminar el valencià, si bé han disminuït de vint a deu.

Un Comentari

  1. Francesc

    Totalment d’acord.”Las Provincias” discrimina en funció de quina sigui la llengua.Dit això,Media.cat hauria de fer un estudi sobre el tractament que els mitjans catalans fan de les notícies del País Valencià i les Balears.Ahir,èr exemple,el TN vespre de TV3 va ignorar el tancament del cas “Palma Arena” quan,fins i tot el TD de TVE-1 en va informar.