Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Durant aquesta setmana i fins diumenge se celebra a Perpinyà un dels festivals de fotoperiodisme més importants del món: la Visa pour l’Image. Sovint s’ha destacat el caràcter compromès i socials de les exposicions, que segons el web oficial, «abracen una gran diversitat de temes: guerra, natura, medi ambient, pobles, religions, fets de societat i grans flagells de la nostra època». L’editorial de l’edició d’enguany destaca sobretot dos temes: els atemptats terroristes arreu del món i el drama dels refugiats i les migracions. En aquest recull d’imatges es destaca també l’epidèmia de Zika, el militarisme de Corea del Nord i la transsexualitat a Uganda.

Curiosament, però, no s’ha destacat cap exposició o activitat enfocada a algun conflicte o problemàtica local. Aquí us oferim un recull de sis qüestions nord-catalanes que bé haurien pogut ser presents a la Visa pour l’Image:

1. Els carters de Ribesaltes set mesos en vaga. Va ser un conflicte numèricament poc important, car va afectar només una quinzena de treballadors, però la seva duració –214 dies- i la forta convicció dels vaguistes –alguns dels quals hospitalitzats per les vagues de fam- l’han convertit en una de les lluites laborals icòniques de la zona.

2. Reentrada escolar amb por: L’1 de setembre començava el nou curs escolar a l’estat francès amb nombrosos problemes com el tancament d’aules, la reforma d’escoles, la manca de línies en català… però sobretot per les noves mesures antiterroristes que han convertit les escoles nord-catalanes en espais d’especial control i atenció securitària.

3. La lluita pel «País Català». La Visa pour l’Image coincidirà també amb la manifestació que demà recorrerà els carrers de Perpinyà i que es preveu massiva. La marxa reivindica que la identitat catalana es representi en el nom de la nova regió on s’engloben aquestes comarques i que, ara per ara, sembla que es dirà tan sols Occitània. Aquest és un tema que ha marcat especialment la vida política i social nord-catalana dels darrers mesos i de la que fins i tot se n’ha fet ressò The New York Times.

4. Ocupació de l’antiga gendarmeria d’Elna per reivindicar habitatge social. L’Associació per la Feina, la Informació i la Solidaritat (APEIS per les sigles en francès) ha reivindicat l’ocupació de l’antiga gendarmeria d’Elna per part de tres famílies sense recursos per accedir a l’habitatge protegit. Amb aquesta acció APEIS pretén denunciar la manca de vivendes socials a la zona i els problemes d’habitatge de part de la població.

5. Projecte de construcció d’unes pistes d’esquí al Parc Natural dels Pirineus Catalans. Una campanya impulsada pels batlles de la zona, col·lectius ecologistes, grups excursionistes i sindicats ramaders s’oposa a la construcció d’un immens complex de pistes d’esquí tot enllaçant diverses pistes ja existents a Font-romeu, Els Angles i Formiguera (entre la Cerdanya i Capcir). La zona construïda forma part del Parc Natural dels Pirineus Catalans.

6. La precarietat dels allotjaments per demandants d’asil. Mentre no es resol la petició d’asil, els demandants poden estar-se en uns allotjaments facilitats per l’administració. La precarietat i les males condicions de salubritat del que es troba a Perpinyà és una peça més de les polítiques contra els refugiats que tantes fotografies de la Visa pour l’Image denunciaran.