Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La Diada «es desinfla» avisa el titular de portada de La Razón. Aquest any la manifestació va ser «menys concorreguda» especifica El País. Després de cinc anys de fracassos la manifestació independentista –enguany descentralitzada en cinc seus- va tornar a reunir centenars de milers de persones, una dada que, a pesar del ball de xifres habitual, no nega ningú.

DiadaPerò com justifiquen aquests diaris que baixa la mobilització? En portada el rotatiu dirigit per Francisco Marhuenda explica que segons la Guàrdia Urbana [en realitat es tracta de policies locals de cinc municipis diferents] ha xifrat els participants en 815.000, «mig milió menys que en 2015». Això suposa reconèixer de manera explícita que l’any passat 1,4 milions de persones van participar a la Diada que va omplir la Meridiana de Barcelona. La portada del 12 de setembre de 2015 ja assegurava que «La Diada electoral es desinfla», car havia passat de l’1.800.000 del 2014 a l’1.400.000 del 2015. Però és que el mateix diari, el 12 de setembre de 2014 xifrava els assistents en 520.000. Així, el diari repeteix el «truc» de donar per bona la xifra policial per comparar-la amb la xifra dels organitzadors de l’any precedent –sempre més elevada- i així, un any rere l’altre els manifestants van reduint-se de forma imparable.

El País, almenys, fins ara havia reconegut que la mobilització era massiva, encara que el 2014 no va estar-se de dedicar un editorial a especificar que «no va ser ‘la manifestació més massiva de la història d’Europa’, com pretenien els organitzadors». Avui recorda que intentar comptabilitzar els participants a les manifestacions d’aquest tipus és inútil i que «totes les xifres són mentida». Una reflexió molt vàlida i honesta que el diari només recorda l’endemà de cada 11 de setembre. Fa només dues setmanes –per posar un exemple recent- donava per bona la xifra d’un milió de manifestants contra el govern veneçolà ofert pels convocants.

DiadaL’ABC –que l’any passat va considerar que el tema no tenia importància i ho va excloure de la portada- en canvi compara la manifestació de l’any passat amb la de Barcelona, així doncs, la caiguda de participació seria de gairebé d’un milió de persones: «En el cas de Barcelona, la Guàrdia Urbana ha estimat una assistència de 540.000 persones, xifra que contrasta amb l’1,4 milions que la policia local va calcular a la manifestació del 2015». Només més endavant suma la xifra de les cinc concentracions. De fet, l’any passat aquest mateix diari assegurava que a la Meridiana no hi cabien «més de 637.000 persones segons càlculs fets per Societat Civil Catalana» i considerava la xifra de la Guàrdia Urbana «inflada de manera evident».

Però encara que en sembli nou, l’argument que «l’independentisme s’estanca», que les manifestacions «tenen menys concurrència» i que els organitzadors «esperaven més gent» ve repetint-se una Diada rere l’altra, independentment de la mida de la mobilització. En un interessant recull, Vilaweb es fixa com l’enfocament de la participació a la manifestació independentista en aquests diaris ha canviat radicalment en les versions digitals d’ahir a la nit -quan es destacava la participació massiva- amb les que s’oferien aquest matí.