Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els informatius d’Antena 3 van cobrir la declaració de Francesc Homs al Tribunal Suprem espanyol per l’organització del 9-N. La notícia per si mateixa no diu cap cosa especialment rellevant: Homs entra als jutjats acompanyat de diferents polítics oi personalitats, declara durant dues hores, es nega a respondre les preguntes del fiscal, un breu resum de les seves paraules, talls de veu amb declaracions dels diferents implicats i finalment una menció a la roda de premsa posterior.

Tot i això la notícia té una clara intencionalitat criminalitzadora que va més enllà dels fets que explica. El to –verbal i visual- de la notícia es converteix en molt més rellevant que les paraules o imatges que pot sentit i veure l’espectador.

Només començar Homs és presentat com «el que ara és portaveu a Madrid de la nova Convergència (…) ha tret rèdit polític de la cita amb el Tribunal», una construcció que deixa entendre que ara el nou càrrec és una espècie de canvi de jaqueta, quan la descripció més neutra hauria estat un «actual portaveu a Madrid». Tot seguit es destaca que ha tret «rèdit polític» mentre la presentadora obre molt els ulls en dir-ho, el que sembla indicar que tot respon a una maniobra d’Homs quan és la Fiscalia i els jutges els qui han cridat a ell a declarar.

La declaració d’Homs davant el tribunal va durar unes dues hores, però el periodista que ho seguia des dels llocs del fet la resumeix en una frase. La part més curiosa i a més la descriu com un «al·legat polític». En realitat, segons explica el mateix corresponsal tot seguit, Homs no va fer cap «al·legat polític» –això és el que va fer Nelson Mandela, per posar un exemple, quan va negar-se a reconèixer el tribunal que el volia condemnar a mort- sinó que va argumentar que «la prohibició del Constitucional era molt general». Però en definir la declaració com «al·legat polític» de la mateixa manera que es parla de «rèdit polític» es busca acusar Homs de voler polititzar un fet que Antena 3 tracta de presentar com merament jurídica.

El gruix de la notícia, però, no es refereix a les declaracions d’Homs, sinó a la «processó» –la paraula és repetida tres vegades- que va acompanyar el diputat al tribunal. L’entrada d’Homs es descriu com «una cuidada posada en escena», «perfectament coreografiada», «assajada» i «coordinada». Homs i els seus acompanyants van limitar-se a caminar fins a la porta del Tribunal Suprem, però ho van fer «perquè les càmeres poguessin gravar-los», una suposició del periodista que s’explica com un fet empíric.

La suma d’En Comú Podem entre els grups de suport a Homs s’explica amb un «inclòs Podem», com si aquesta formació no pogués considerar que aquesta imputació no és una persecució política.

També la realització desvetlla algunes tècniques de manipulació. La més òbvia i grollera és el tall de veu del diputat d’ERC Joan Tardà dient «estúpids». No se sent la frase sencera –es canvia el pla i es passa a una altra part de la declaració- però es deixa penjat l’insult del diputat a no se sap qui, però pot pensar-se que a l’espectador que veu la notícia. La segona el primer pla de l’estelada que Homs porta a la solapa en el moment de fer la roda de premsa. Periodisme d’investigació visual, la prova definitiva que l’acusat és independentista.