Un dels casos de repressió i violació dels drets humans més salvatge que ha viscut Mèxic en els darrers anys és el del segrest i desaparició de 43 estudiants de magisteri a la ciutat d’Ayotzinapa (Guerrero). El crim va ser comès presumptament per sicaris del narcotràfic en col·laboració amb la policia local i mai s’han trobat els cossos. La versió oficial dóna per tancat el cas després de trobar restes humanes calcinades en un abocador que van atribuir-se als estudiants desapareguts. Ara, però, el periodisme científic s’ha encarregat de llençar per terra aquesta teoria.

Un experiment de la Universitat de Queensland a Austràlia i publicat per la revista Science va intentar emular les condicions necessàries per calcinar totalment el 43 cossos emprant restes de porc del pes d’una persona. El resultat va demostrar que la versió oficial era científicament impossible. És de les poques vegades que una revista científica es posa al servei del periodisme d’investigació en un cas relacionat amb violacions dels drets humans.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019