Fa anys que els reportatges sobre la massiva i misteriosa desaparició d’abelles arreu del món arriben regularment als mitjans. L’anomenada Síndrome del Col·lapse dels Ruscs (més coneguda per les seves sigles angleses, CCD) té importants conseqüències ambientals, econòmiques i alimentàries , degut en bona part a que les abelles són el principal agent pol·linitzador del planeta i, per tant, reponsables de la supervivència de fins el 80% de les plantes, incloses les comestibles. Fins ara no se sabia que la produïa, pel que la CCD ha centrat tot tipus d’investigacions i programes públics i privats per tal d’establir-ne els motius i poder revertir-la.

Ara s’ha fet públic un informe que assenyala una de les possibles causes principals d’aquesta síndrome. Cal recordar abans que no és la primera vegada que s’assegura que el misteri finalment s’ha desvelat i que és molt probable que la CCD tingui un origen multifactorial. Tot i aquestes prevencions, el nou estudi és molt rellevant.

Ha estat elaborat internament per les multinacionals Bayer i Syngenta i apunta als pesticides que contenen neonicotinoides, com el tiamethoxam i la clotianidina, els més utilitzats del món i fabricats per aquestes empreses. Els resultats de les proves havien estat conservats en secret durant mesos fins que s’han publicat a petició de Greenpeace, a l’empara de la llei de Llibertat d’Informació dels Estats Units, que entre d’altres garanteix l’accés a les investigacions científiques.

Si bé ja fa temps que se sospitava dels neonicotinoides, les noves proves fetes públiques afegeixen encara més pressió sobre aquest producte i suposen un reconeixement que els seus productors són conscients dels danys que estan causant.

A pesar de la importància de la notícia i la repercussió internacional que ha tingut, a l’Estat espanyol cap gran mitjà l’ha publicada. Només alguns digitals o revistes alternatives, com el quinzenal madrileny Diagonal, s’han fet ressò del descobriment.

Un dels principals projectes de Mèdia.cat és l’Anuari dels Silencis Mediàtics, que treu a la llum temes silenciats pels mitjans de comunicació i que es finança gràcies al micromecenatge: això vol dir que les nostres investigacions no depenen de cap gran finançador que les pugui condicionar, sinó de petits suports de moltes persones alhora.

#AraMésQueMai, ens hi ajudes?

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2019