Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Puerto Mediterráneo«Medi Ambient veta una inversió de 800 milions i 4.000 llocs de treball a Paterna», publica Levante en el seu principal titular de portada, una notícia que passar per sobre la crisi del PSOE o la polèmica del túnel ferroviari de València.

A l’interior, un nou titular encara és més acusador: «El Consell s’escuda en l’impacte ambiental per a tombar una inversió de 800 milions», en referència al Puerto Mediterráneo, un projecte de macrocentre comercial i d’oci. Però si l’impacte ambiental només és un «pretext» –el sinònim per a «escudar» que ofereix el diccionari- per quin motiu el Consell s’entesta a bloquejar una inversió que només ofereix beneficis per a Paterna i el país?

L’article de Levante no ofereix la resposta a aquesta pregunta, però al llarg del text no es rebaixa el to de retret dels titulars. Al primer paràgraf defineix el projecte com «una altra de les iniciatives que pogueren ser i passaran de llarg per la Comunitat Valenciana». El redactor no especifica si les altres es refereixen a la Ciutat de les Llengües, la de la Llum, la Fórmula 1 o l’Aeroport de Castelló, totes elles grans iniciatives que, lamentablement, no van passar de llarg.

Levante no té la causa, però sí culpable d’allò que considera un desastre econòmic: «l’ala ecologista [de Compromís que] controla Medi Ambient i va quedar-se amb les competències d’avaluació ambiental al repartiment del Botànic» i que «ha imposat les seves tesis». Una redacció que no deixa cap dubte sobre la incomoditat del diari amb la decisió. A la gestió d’un departament per part d’una formació política que hi accedeix de forma democràtica se’n diu que «ho controla» i que va «quedar-se-la». Els resultats d’un pacte de govern són un «repartiment», tal qual un botí. I al fet de tenir criteri i ser-ne conseqüent és «imposar les tesis».

Tot seguit, però, el diari ha de reconèixer que la conselleria d’Obres Públiques, gestionada pel PSOE, també ha informat en contra del Puerto Mediterráneo, posant punt final a la iniciativa a pesar de la «reguera d’informes favorables». L’article oblida però els informes desfavorables del ministeri espanyol de Foment i de l’Agència Valenciana de Turisme datat abans del canvi de govern.

Més oblits

Però Levante oblida moltes més coses en un article que, recordem, considera prou important per a destacar-lo en el principal titular de portada. Un és la intensa oposició social i veïnal que el Puerto Mediterráneo ha despertat a Paterna.

Un altre serien els dubtes generats pels possibles beneficis de la requalificació de terrenys. És força curiosa la descripció de les empreses inversores que ofereix l’article: el «fons Eurofund i el grup britànic especialitzat en gestió de centres comercials Intu, líder al Regne Unit i un dels que més està creixent a Espanya». Així, mentre que de la segona empresa es donen dades precises sobre nacionalitat, especialització i mida, de la primera només se’n cita el nom. Eurofund és un fons immobiliari amb seu a Luxemburg, país habitual en les pràctiques d’elusió fiscal, i especialitzat en pilotassos especulatius.

Tampoc es recorda que l’inici del projecte va venir de la mà d’un alcalde ara encausat per corrupció.

En canvi sí que recorda –i en portada- els possibles 4.000 llocs de treball que es perden amb la suspensió del projecte. La xifra es torna a recordar a l’article, però mai se’n menciona la font. Aquesta és, en realitat la mateixa empresa, que al seu web –ara desactivat- parlava de «4.000 llocs de treball directes i 8.300 indirectes». Aquesta valoració prové d’una part implicada i no incloïa cap justificació sobre com s’havia fet el càlcul. Altres vegades Mèdia.cat ja ha analitzat com les empreses inflen les xifres d’inversions i llocs de treball de grans esdeveniments sense que els mitjans es molestin a contrastar-ho o demanar que es concreti.

En tot cas, per a Levante sembla que el medi ambient no és sinó una molèstia prescindible –tal com va mostrar en la cobertura sobre el Castor– o «una excusa» a l’hora de posar pals a les rodes a un desenvolupament que, a priori, sempre és positiu.

Un Comentari