Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Divendres ABC anunciava de forma discreta una important novetat del seu diari: la publicació en valencià de la seva edició digital per al País Valencià. Una decisió que es farà efectiva pel 9 d’octubre, festa nacional valenciana que commemora l’entrada de Jaume I al Cap i Casal.

ABC segueix així l’estela de ElDiario.es, Levante, Superdeporte o El Periódico del Mediterráneo que han passat a fer versions en valencià –totals o parcials- dels seus portals informatius a partir que la conselleria d’Educació va començar a dedicar partides de diners públics per als mitjans de comunicació que empressin el valencià.

El 22 de setembre va obrir-se el termini per a sol·licitar les ajudes del 2017 per als mitjans de comunicació editats en valencià. Els mitjans que hi optin tenen fins a finals d’any per demostrar que incorporen continguts en aquesta llengua i a partir de gener la conselleria d’Educació farà públic el llistat amb els beneficiats.

La part noticiable és que ABC sempre ha criticat l’ús de diners públics per fomentar el català. Només la setmana passada Mèdia.cat analitzava els trucs semàntics que utilitzava un article d’aquest diari per tal d’oposar-se durament a les subvencions de foment del català a l’Aragó. Al mateix País Valencià ABC ha criticat durament les polítiques de «promoció del català». També han criticat molt durament les subvencions públiques a mitjans, que han titllat sovint de «rec» per al control informatiu.

De fet, la capçalera de Vocento ha defensat de forma constant –a vegades més explícitament, a vegades més implícita– el secessionisme lingüístic i també va sumar-se a la campanya contra l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) quan els grupuscles secessionistes i el PP van tractar de desacreditar-la per no fer seguidisme de les seves tesis.

Ara en canvi ABC amaga que la seva edició serà «en català», ja que es publicarà en el valencià normatiu de l’AVL que aquest diari ha anomenat així quan pretenia demonitzar-lo. També oblida explicar que a partir d’ara el seu serà un altre dels mitjans «regats amb diners públics».