Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Periodisme d’investigació? És que n’hi ha cap altre?”, deia en Ramon Barnils quan li parlaven de gèneres i subcategories dins de l’ofici. Ja n’hi diguem “d’investigació” o “periodisme” a seques, el Premi que porta el seu nom vol precisament reivindicar una manera d’exercir l’ofici que explica allò que roman ocult, que denuncia el frau i els abusos del poder, que es basa en la investigació i el pensament crític.

Per primer cop, el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació guardonarà aquest any obres ja publicades -en qualsevol format-, a banda de reportatges inèdits escrits. En totes dues modalitats, el termini per presentar-s’hi s’acaba el 3 de novembre. El guardó el convoca el Grup de Periodistes Ramon Barnils, responsable també d’aquest Observatori.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

A continuació us expliquem de manera resumida quins són els requisits per optar al premi i com presentar-s’hi. Cal tenir en compte, però, que aquesta guia no substitueix en cap cas les bases del premi, que us recomanem llegir si decidiu presentar-vos-hi.

1. A què ens referim amb “periodisme d’investigació”?

Cal que el treball que es presenti tregui a la llum fets noticiables rellevants que hagin passat desapercebuts o hagin romàs ocults, revelats a partir d’un recerca periodística pròpia. Es valorarà la varietat i riquesa de les tècniques d’investigació periodística utilitzades.

2. Qui s’hi pot presentar?

A totes dues modalitats hi poden optar professionals del periodisme; així com estudiants de grau, postgrau o màsters de periodisme; i també llicenciats i graduats encara que no estiguin en actiu.

3. Com han de ser els treballs que optin al premi a l’obra publicada?

Hi poden optar tota mena de treballs d’investigació en format escrit, audiovisual o sonor que hagin estat difosos en algun mitjà de comunicació o plataforma digital dels Països Catalans entre l’octubre de 2015 i l’octubre de 2016. Els treballs han de ser en català, tractar temes relacionats o que tinguin lloc als Països Catalans i ser fruit del periodisme d’investigació.

Les candidatures les han de presentar els mateixos autors seguint les pautes indicades a les bases.

4. Com han de ser els reportatges inèdits?

Sobretot han de ser, insistim, inèdits i originals. No s’acceptaran treballs ja publicats o amb un acord per a la seva publicació i s’aplicaran severes mesures per evitar el plagi.

Els textos han de tenir una extensió d’entre 9.000 i 10.000 caràcters (amb espais inclosos) i estar escrits en català. L’autoria pot ser d’una sola persona o d’un grup de fins a tres persones. Un mateix autor només pot presentar un sol original.

La temàtica és totalment oberta, però els reportatges han de fer referència a temes i problemàtiques que tinguin lloc o impactin els Països Catalans o qualsevol de les nacions, comarques i municipis que els integren.

5. Quins són els premis?

  • Premi a l’obra publicada: 700 euros.

  • Premi a l’obra inèdita: 1.300 euros i publicació al Diari Ara.

Els guardons es lliuraran en una cerimònia al Born CCM de Barcelona, el desembre de 2016, moment en què es faran públics els guanyadors/es.

6. Què cal fer per presentar-s’hi?

Els originals s’han d’enviar per correu postal a l’adreça següent:

Grup de Periodistes Ramon Barnils – Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació
Hotel d’Entitats de Gràcia
C/ Providència, 42 · 08024 Barcelona

Per a les obres inèdites, caldrà presentar-hi dos sobres:

  • En un s’hi posarà el formulari d’inscripció, que es pot trobar al web del premi.
  • En l’altre s’hi posaran sis còpies en paper del reportatge i una còpia digital en pdf (en un suport físic com un CD o un USB). Les còpies han d’anar signades amb pseudònim i no poden contenir cap informació que permeti que els membres del jurat n’identifiquin l’autor o autors.

Per a les obres publicades, es presentarà un sol sobre amb:

  • Un document amb el nom, el DNI i la signatura dels autors.

  • Sis còpies del treball que es presenti a concurs. Si és un treball escrit, seran 6 còpies impreses en paper i 6 en pdf. Si és en format audiovisual o sonor, seran 6 còpies digitals, cadascuna d’elles en un suport físic (USB, CD…) diferent.

7. Fins quan hi ha temps per presentar-s’hi?

El termini per presentar-s’hi s’acaba el proper 3 de novembre de 2016. No s’acceptaran propostes rebudes després d’aquesta data. Per a la recepció es tindrà en compte la data del segell de correus o de l’empresa de missatgeria emprada pels aspirants.

Durant els 15 dies després que hagi acabat el període d’entrega, es notificarà als participants si el seu reportatge ha estat admès o no, d’acord amb les condicions fixades a les bases.

Potser aquesta guia t’haurà ajudat a aclarir si el teu reportatge –publicat o inèdit- o bé aquell treball d’un company o conegut podria guanyar el premi. Si la resposta és sí, t’animem a llegir les bases completes i a presentar-vos-hi. No només podràs guanyar un reconeixement i una aportació econòmica, sinó que contribuiràs al foment i del periodisme d’investigació a casa nostra i a reivindicar el rigor i la professionalitat de l’ofici.