Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

L’espai diari de previsió meteorològica (El Temps) és una de les senyes d’identitat de TV3. La professionalitat i popularitat d’alguns meteoròlegs televisius, en especial dels més veterans, en Tomàs Molina i en Francesc Mauri, és fora de tot dubte. En general, tots ells -i ella, perquè només hi ha una dona a la plantilla, la Gemma Puig- fan molt bona feina i s’esforcen per transmetre’ns la passió que senten no només pels fenòmens meteorològics, sinó també per la geografia natural i humana del nostre país.

Però no tots els ‘homes del temps’ de TV3 tenen les idees tan clares com en Mauri o en Molina. Alguns dels menys veterans no han interioritzat encara que les divisions administratives arbitràries amb què l’Estat va trossejar Catalunya en quatre parts no tenen res a veure amb la meteorologia. És cert que la majoria d’ells ens expliquen el temps que farà al litoral -concretant encara més, a la Costa Daurada, la costa central o la Costa Brava-, al pre-litoral, a les planes de l’interior, al Pre-Pirineu, al Pirineu occidental o oriental, al Camp o a les Terres de l’Ebre, com sembla lògic, ja que en un país tan variat com el nostre el temps és molt diferent d’una banda a l’altra.

En canvi, n’hi ha que ho simplifiquen parlant de “les comarques de Barcelona” o “de les comarques de Lleida”. Això és un disbarat! El temps a Cubelles, últim municipi de la província de Barcelona baixant cap al sud per la costa, i a Saldes, poble de muntanya als peus del Pedraforca, a l’extrem nord de la mateixa província, pot ser radicalment oposat en un mateix moment, malgrat que tots dos poden sentir-se inclosos en una denominació tan genèrica com “les comarques barcelonines”.

I el mateix podríem dir de Boí (en ple Pirineu central, a més de 1.000 metres d’altitud, a l’Alta Ribagorça) i Almatret (al sud del Segrià, tocant ja a la Ribera d’Ebre). Al primer poble pot estar-hi nevant, amb temperatures sota zero, i al segon, fent un bon sol amb ambient suau. Però si l’home del temps diu que “hi haurà precipitacions a les comarques de Lleida”, a quin dels dos municipis s’està referint?

No s’hi val a dir que es parla de comarques i no de províncies. Tots sabem que usar l’eufemisme ‘comarques de…’ no evita que s’estigui referint al territori d’una província sencera. A qui ho fa, li deu semblar que és més entenedor per a la gent que no coneix bé la geografia del país i que potser no pot ubicar en el mapa el Bages, la Noguera o la Selva. En realitat no només està barrejant una divisió administrativa arbitrària amb grans àrees geogràfiques amb uns trets naturals i orogràfics ben definits, sinó que està ajudant a difondre una imposició política de l’Estat espanyol que confio que anul·larem definitivament en els primers mesos del nou Estat català independent.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.

Un Comentari

  1. Guim

    Ep! us heu deixat el famós “Barcelona ciutat” que vol dir que no és refereix a la província. Guaita que costa poc dir, la ciutat de Barcelona o Barcelona a seques.