Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dilluns va ser el Sindicat de Periodistes de Catalunya. I ahir el Consell Professional de TV3. Ambdós col·lectius han fet públiques les seves queixes per la participació de dues cares conegudes de TV3 en campanyes publicitàries «forçant el sentit literal» del llibre d’estil de la CCMA que prohibeix als treballadors d’informatius participar en publicitat comercial.

Les queixes fan referència a l’anunci per Caprabo d’Helena Garcia Melero, presentadora de Divendres. Aquest no és un programa estrictament informatiu i, per tant, no hi ha cap normativa que restringeixi les oportunitats publicitàries de la periodista. El Consell Professional argüeix, però, que «bona part dels seus continguts i la tertúlia que cada dia es fa al programa tracten temes estrictament d’actualitat» i que Garcia Melero «encara és reconeguda com a expresentadora del telenotícies». Per això considera «inadmissible» que la direcció de TV3 hagi autoritzat el contracte.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

quiexesL’altre cas és el de Lluís Marquina, presentador de Generació Digital i col·laborador eventual en temes de tecnologia del Telenotícies, que ara protagonitza un espai patrocinat pel BBVA. La solució de la direcció, segons el Consell Professional, ha estat «apartar-lo dels telenotícies mentre duri la campanya publicitària», una decisió que consideren «un error», ja que «no es tracta de treure gent dels telenotícies i mantenir-los a la publicitat, es tracta de treure’ls de la publicitat i mantenir-los als telenotícies».

En tots dos casos el Consell Professional demana la retirada dels anuncis mentre que el Sindicat de Periodistes ha elevat la queixa al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i al Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Fonts de la direcció de la CCMA, en declaracions a l’Ara que ni Marquina ni Garcia Melero són treballadors de la secció d’informatius i que, per tant «no contravé el llibre d’estil de la cadena». En el primer cas «És el presentador del Generació digital. Surt al ‘Telenotícies’ esporàdicament com a col·laborador extern als informatius» i Divendres és un magazín que no forma part de la secció informativa . En tots dos casos es tracta de campanyes publicitàries o espais patrocinats organitzats pel mateix departament comercial de TV3.