Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La «moda» dels pallassos diabòlics «ha arribat» a Manresa, o a Valls, o a Mallorca, o a València… Una majoria de mitjans no paren de regirar fins a l’últim racó de les xarxes socials per tal de trobar alguna referència als pallassos diabòlics a la seva població o territori que els permeti fer la notícia de la setmana en clau local: «Els pallassos diabòlics [JA] han arribat a…». I aquest «ja» si no hi és, se’l pressuposa. Si hi ha algú que ha fet feina per tal que aquesta suposada tendència arribi al nostre país, aquests són precisament els mateixos mitjans.

De fa setmanes que les notícies sobre la presència de persones disfressades de pallassos terrorífics als EUA o el Canadà inunden mitjans de comunicació per més que, en realitat, es tracti de fets més aviat anecdòtics i puntuals. «Plaga», «histèria», els EUA «atemorits»… els titulars no poden ser més dantescos, encara que després, els textos de les notícies no revelen més que una o dues anècdotes, en general les mateixes –de debò que el tancament puntual de dues escoles a Odgen ha de ser notícia a tants mitjans de l’Estat espanyol?-. I això sense comptar les notícies que finalment han resultat ser falses. «No hi ha dubte que, davant la moda de les disfresses de pallasso assassí, més d’un recorrerà a aquesta idea per al seu vestit de Halloween», acaba l’article El Confidencial. És ben bé el que descriu Àlex Gutiérrez des de les pàgines de l’Ara quan parla de «profecia autocomplerta».

Les notícies sobre disfresses de pallassos a les nostres ciutats no passen, en general, d’imatges extretes de xarxes socials, que en alguns casos fins i tot podrien ser muntatges. A penes hi ha testimonis que s’hagin topat amb un d’aquests pallassos –fins a quin punt és notícia que hi hagi algú disfressat pel carrer?- i encara menys denúncies a la policia.

Amb tot, les ganes de publicar la notícia a qualsevol preu fa que una piulada de la Guàrdia Civil assegurant que «Era estió de temps que els rucs de la faula difonguessin por als pallassos diabòlics. Només és una disfressa poc original», acabi convertida amb un «Guàrdia Civil i Policia prenen mesures davant la proliferació dels pallassos macabres».