Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ja podem dir que l’atmosfera d’avui és diferent que quan érem petits. Aleshores contenia 300 parts per milió de diòxid de carboni, mentre que la concentració d’aquest gas va superar l’any passat les 400 parts per milió per primer cop a escala global, segons va anunciar el 24 d’octubre l’Organització Mundial de Meteorologia. M’ho va avançar uns dies abans el director de la Unitat d’Ecologia Global del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Josep Peñuelas, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Vaig anar a trobar-lo per a l’entrevista del mes de La Terra, motivada pel fet que ha estat guardonat amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016, el qual és considerat un Nobel del ram. Ja l’havia entrevistat feia deu anys perquè aquest científic havia demostrat davant del món el canvi climàtic amb dades de Catalunya.

Peñuelas diu que el canvi climàtic és més evident que fa deu anys, també a casa nostra. Experiments al Garraf d’un seguiment de disset anys demostren que plantes adaptades a zones càlides i àrides guanyen presència i les més adaptades a zones fredes i humides en perden. Diu que, fins ara, ens ha salvat el fet que la vegetació ha respost al termòmetre que s’enfila amb un increment del període vegetatiu. Això vol dir que els boscos han captat més diòxid de carboni, cosa que ha anat bé per contrarestar el de més que ha generat la humanitat. Però, ara, els darrers estudis, demostren que aquesta resposta s’ha saturat i les plantes, a partir d’un cert augment de la temperatura, ja no responen amb més creixement. Per tant, deixen de captar diòxid de carboni en proporció l’increment.

Ves a Verkami Anuari Mèdia.cat 2021

La humanitat, com les plantes, sembla col·lapsada. Fa més de deu anys que hem certificat el canvi climàtic, però no produïm el canvi socioeconòmic necessari per contrarestar-lo. La crisi econòmica del 2008 sembla que ha fet dimitir els governs de la consciència ambiental. Els EUA han redreçat la seva economia gràcies al fracking, s’han proveït de petroli de manera més barata, cosa que ha fet abaratir el cru a tot el planeta i continua la festa: s’allibera més diòxid de carboni retingut en els fòssils, que a causa de la seva combustió provoquen l’escalfament global accelerat.

Tot plegat fa que l’augment d’entre un i dos graus de la temperatura està garantit com a mínim les dues següents dècades. I això és massa, diuen els experts. La darrera cimera sobre el canvi climàtic celebrada a París va fixar que calia evitar que la mitjana de la temperatura global no passés dels 2 graus el 2020. Enguany, a causa en part de El Niño, ja s’ha assolit aquest augment. Calen polítics de nivell per endegar polítiques decidides que propiciïn un canvi de paradigma econòmic basat en la consciència de futur, que és avui consciència ecològica. Segurament, cal que la informació sobre el canvi climàtic passi de les seccions científiques i les de societat a les de política i economia.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.