Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Project Censored és una iniciativa a mig camí entre la recerca acadèmica, el periodisme molest i l’activisme radical que fa més de 40 anys que elabora un relat alternatiu als Estats Units i en la qual s’ha inspirat l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics.

A més d’altres propostes, cada any publica una llista dels 25 temes que considera que, a pesar de la seva rellevància, han estat més silenciats pels grans mitjans corporatius dels EUA. Repassar-ne la llista és un viatge a un periodisme valent, dur i sense concessions. Escàndol rere escàndol: tràfic de menors per a la indústria del sexe, el boicot de l’OMC al desenvolupament d’una indústria nacional d’energies renovables a l’Índia, la destrucció del sistema educatiu públic, el poder del lobby farmacèutic en la política estatunidenca, l’expansió militar nord-americana arreu del món o els plans de l’FBI per espiar massivament els estudiants de secundària.

Però la pitjor part no són les revelacions de cadascun dels reportatges de forma individual. El seu conjunt permet també bastir un relat alternatiu al que els mitjans corporatius ofereixen dia rere dia. Establir connexions entre les diferents històries permet entreveure una sèrie de connexions entre els creixents beneficis de les grans multinacionals a costa d’una destrucció del planeta –sis dels 25 reportatges estan enfocats en el medi ambient i el canvi climàtic-, l’empobriment de creixents capes de la societat i la destrucció i privatització dels serveis públics. I per a mantenir aquest esquema un creixent autoritarisme i control interns –set reportatges- i un cada cop més agressiu intervencionisme militar extern.

La duresa d’algunes revelacions –com les maniobres estrangeres en els orígens de la guerra siriana– ratllarien les teories de la conspiració si no fos per l’alt nivell de documentació que exposen. Declaracions d’alts responsables, cables secrets filtrats per Wikileaks i informes oficials de les mateixes institucions que es critiquen. Una feina de formigueta realitzada per nombrosos periodistes i mitjans arreu dels EUA i que Project Censored busca i recopila donant forma –potser involuntàriament- a un quadre totalment antagònic al que estem acostumats.