Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Quin és ara mateix el conflicte més sagnant del Pròxim Orient o fins i tot del món? El més normal és respondre que Síria. Les terribles imatges dels bombardeigs que rep la seva població, del setge d’Alep, les barbaritats de l’Estat Islàmic o dels milions de refugiats que abandonen el país ens arriben cada dia via grans mitjans de comunicació.

Hi ha però, ara mateix un conflicte a la mateixa zona que està produint –com a mínim a escala quantitativa- un nivell més gran de patiment sense rebre mínima atenció mediàtica. Es tracta del Iemen. Un país assolat per una guerra civil a la qual s’hi va afegir l’agressió de l’Aràbia Saudita i els seus aliats el març del 2015, amb una intensa campanya de bombardeigs que han arrasat bona part de la infraestructura i han causat milers de víctimes civils. Quan van iniciar-se aquests bombardeigs només El País ho va destacar en portada, però negant-li el qualificatiu de guerra. Era només «un conflicte».

iemenAvui en dia la guerra iemenita ha deixat milions de persones en risc de fam. Segons càlculs de l’’Oficina de Coordinació d’Afers Humanitaris de l’ONU (més coneguda per les sigles angleses d’OCHA) hi ha 21,2 milions de persones que necessiten ajuda humanitària, una xifra que supera de llarg els 13 milions i mig de Síria. El fet que la gent que fugi del Iemen es refugiï a Somàlia pot ajudar a entendre el grau de desesperació que hi ha al país àrab.

El 27 d’octubre The Times dedicava la seva portada al que defineix com «la guerra oblidada». No pot trobar-se res iemensimilar als mitjans catalans o espanyols. Les referències a la guerra iemenita no passen en general de teletips d’agència informant dels resultats d’algun bombardeig o alguna referència en les anàlisis sobre la tensió internacional a la regió.

Ni tan sols l’anunci de la visita del rei Felip VI a Aràbia Saudita la setmana vinent ha merescut cap comentari. I això que aquest és un viatge estretament lligat a un contracte de 2.000 milions d’euros en vaixells de guerra per la marina saudita. Uns vaixells que, presumiblement, seran utilitzats en incrementar la violència i patiment de la població iemenita.