Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Els falsos okupes de les Franqueses vs el matrimoni que podria ser empresonat per resistir-se al seu desnonament

El Telenotícies Comarques de TV3 del dimarts 8 incloïa una notícia totalment increïble. Titulada erròniament «Una família viu amb okupes dins de casa» explicava la història d’una parella que no aconseguia fer fora una convidada –una okupa s’entén que és algú que entra sense permís, que no era el cas- i que la justícia no els emparava. La notícia va saltar a l’edició nacional.

La notícia, presentada només amb la versió d’una part, era difícil de creure i hauria d’haver despertat les precaucions del periodista. Però no ho va fer i a TV3 s’explicava quer pots convidar a casa algú «per uns dies» i «per a fer-li un favor» i després no aconseguir legalment aconseguir que marxi. I la història era increïble senzillament perquè no era certa. O almenys aquesta només era una versió. La suposada okupa seria, segons la seva versió, una rellogada que tenia un contracte verbal de lloguer d’una habitació de 200 euros mensuals. La història de sobte resulta que és molt més complexa i que si això és cert ja no es tracta d’una «okupa» o una «convidada», sinó d’una llogatera amb els seus drets legals reconeguts per molt que el contracte fos verbal –i potser il·legal per ser un relloguer. El columnista Iu Forn ha resumit molt bé les implicacions pel periodisme d’aquesta cobertura, més enllà de qui tingui raó o no en el conflicte, que és un altre tema.

Dos dies després TV3 seguia el fil de la història explicant que «Els okupes de les Franqueses abandonen la casa voluntàriament». Una nova peça on ja inclou la versió de la llogatera, però on encara se la presenta com a «okupa» al titular i que acaba assegurant que «el cas posa sobre la taula la dificultat legal una persona convidada a qui voluntàriament i amb un acord verbal s’ha cedit una part del pis». Una conclusió que només tindria sentit si la història real fos la que expliquen la família arrendadora, cosa que amb aquestes dades costaria d’afirmar.

Més enllà de com TV3 ha cobert la història pot posar-se una segona qüestió sobre la taula. ¿Quantes persones es dediquen a rellogar habitacions a Catalunya i després tenen problemes? ¿Hi ha abusos i quins amb els rellogats? ¿L’únic problema a tenir en compte és la manca d’una llei per expulsar «convidats»? ¿Realment això és així? ¿Han augmentat aquestes pràctiques i conflictes amb el creixement dels problemes per accedir a un habitatge? ¿Per què TV3 es fixa amb aquesta història en particular i no amb qualsevol altra i li dóna un enfocament tan parcial?

L’endemà de la notícia de les Franqueses es feia públic que l’advocada de la Generalitat ha demanat dos anys de presó per a un matrimoni de 63 i 59 anys que el 2011 va intentar impedir que els Mossos d’Esquadra els desnonessin de casa seva. El mateix escrit també sol·licita penes d’entre quatre i cinc anys per a tres activistes solidaris –entre els 70 que van participar en l’acció- que van mirar d’ajudar-los.

¿Quin relat humà més potent podria sortir de la història d’un matrimoni ja gran que no només va perdre la casa sinó que a més ara podria entra a presó? ¿No s’aconseguiria fer empatitzar a l’audiència amb el problema de l’habitatge que han patit centenars de milers de famílies catalanes? Però aquestes preguntes no les sabrem, ja que ni tan sols ha publicat la notícia.