Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Aquest matí la Fundación Civio ha fet pública la seva darrera investigació. Una colossal radiografia de l’obra pública a l’Estat espanyol entre 2009 i 2015 construïda a partir de la tasca de formiga de revisar milers de diaris oficials de governs autonòmics, provincials, municipals i, òbviament, l’executiu espanyol. El resultat ofereix titulars com que les deu principals constructores s’han endut 7 de cada 10 euros en obra pública. Un 25% si sumem els contractes adjudicats a UTE.

Un oligopoli encapçalat per l’ACS de Florentino Pérez, que pràcticament acumula 4.000 milions en adjudicacions sumant els contractes en solitari o en UTE on participa. Acciona, FCC, Ferrovial, Sacyr, Comsa, Isolux Corsán, Villar Mir, Copisa i Grupo Sando completen el llistat de principals adjudicatàries. El cercador permet recuperar els contractes per empresa, administració contractant o localitat.

La investigació inclou també una galeria amb les obres més costoses en execució. Un recull que permet, a més, constatar com els problemes de falsificacions de contractes, sobrecostos i endarreriments no són un problema més o menys habitual, sinó més aviat una pràctica sistemàtica que potser –i això és més feina per al periodisme d’investigació- caldria relacionar amb les donacions a partits polítics per part d’aquestes mateixes empreses, encara que la cobertura habitual del judici del ‘cas Gürtel’ va oblidar d’estirar aquest fil.

Diferents articles sobre el funcionament de les UTE, dels contractes més habituals o de les reformes legals sobre el tema completen el treball de Civio. Una investigació finançada amb els 8.530 euros aportats per 250 micromecenes que posa a l’abast de qualsevol mitjà informació que és indubtablement de servei públic.

Amb tot, sembla que al periodisme actual que es mor per ser el primer a arribar a Twitter amb l’última notícia no té massa pressa en publicar aquesta informació. En el moment de tancar aquesta edició l’únic mitjà amb una audiència rellevant que ha publicat la notícia és El Confidencial. Tenint en compte que s’hagi pogut escapar algun altre cas, només un petit digital i un blog de temes econòmics han fet referència a la investigació.

En els dies vinents podrà saber-se amb precisió quins són els mitjans disposats a molestar les totpoderoses constructores i els qui no. És molt probable que alguns mitjans estiguin analitzant més a fons la informació de Civio per tal de publicar reportatges amb més perfil propi o local –com va passar, per exemple, després de publicar-se els papers de Bárcenas o els de Panamà. Però en tot cas, una aportació de 20 euros a la investigació permetia tenir-la en exclusiva uns dies abans, pel que amb un cost molt modest es podria haver treballat el reportatge amb temps i tenir-lo preparat per llençar-lo de forma immediata.

Un Comentari

  1. Jaume Puig García

    A la presa de possessió del ministre Iñigo de la Serna (Foment) hi va assistir Florentino Pérez.