Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Quan algú guanya un premi ho acostuma a esbombar. No només és normal i comprensible sinó que fins i tot seria i injust fer el contrari. Si s’ha fet una bona feina i aquesta ha estat reconeguda és important que se sàpiga. I si els mitjans són la via per la qual normalment s’informa dels premis en qualsevol disciplina doncs és lògic que també informin dels que ells reben. Ara, no hi ha risc d’un excés de sucre a l’hora de preparar els propis dolços?

La setmana passada van fer-se pública els resultats de dos premis de disseny en premsa internacionals força reconeguts. Els European Newspaper Award (ENA) i els d’àmbit ibèric i llatinoamericà ÑH16 i diferents diaris dels Països Catalans n’han estat guardonats. En conseqüència han aparegut a les pàgines dels mitjans implicats o als dels seus grups mediàtics una cascada de notícies auto elogioses que a vegades poden sonar un pèl exagerades.

Segurament, la capçalera que ha obtingut el reconeixement més important ha estat Las Provincias. Considerat diari millor dissenyat de l’any en la categoria de «regionals/locals». Hi ha set categories: millor portada en diari o revista, diari nacional, regional/local, popular, revista o digital; i «l’absoluta» seria la millor portada, que és l’única imatge que apareix en la nota de premsa. Però no cal desmerèixer la fita del diari valencià de Vocento, és un premi important, encara que potser titular que «‘Las Provincias’ guanya el Nobel del disseny» potser és una mica exagerat.

En la mateixa contesa El País va rebre «una pluja» de medalles. També van obtenir reconeixements al ÑH16 dos diaris de Prensa Ibérica –gran competidora de Vocento- però molt menors, encara que no ho sembli llegint el titular. Cal pensar que els guardons reparteixen un total de 239 medalles, de les quals 18 són d’or, 77 d’argent i 144 de bronze. La notícia, en canvi oblida mencionar el premi molt més important de Las Provincias. Potser La Vanguardia és qui en fa el titular més contingut.

Els ENA també han suposat molts reconeixements per a la premsa del país. De fet, a El Periódico expliquen literalment que han rebut una «una bateria de guardons». Tants que ni tan sols els poden explicar tots i es limiten a posar alguns «exemples». Altra vegada la notícia oblida explicar que aquests premis tenen desenes de categories i reconeixen moltíssims treballs –i altra vegada sense desmerèixer la feina de El Periódico– i que els quatre principals guanyadors són un diari noruec, un holandès, un danès i un alemany, un fet que no sembla tan important davant «la bateria» de premis propis. Això sí, cal reconèixer que El Periódico recorda informar, ni que sigui a l’últim paràgraf, de la victòria de Las Provincias en el ÑH16.

També Levante ha resultat reconegut en aquesta edició dels ENA i les capçaleres de Prensa Ibérica sumen vuit guardons. De nou s’informa dels mitjans que s’hi presentaven, però no del total de categories existents ni si es tracta de primers premis o accèssits secundaris.

Uns premis, per cert, tan importants, que els diaris només n’informen quan guanyen, però els ignoren totalment quan no.