Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Sota una pluja persistent, centenars de persones recorden RTVV en el tercer aniversari del seu tancament en una manifestació que ha recorregut avui l’espai que separa l’Ajuntament de València del Palau de la Generalitat.

La marxa, que reclamava la immediata reobertura d’un servei públic de radiotelevisió en valencià, ha comptat amb el suport de tot l’espectre sindical present a l’ens públic –CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, CGT, USO i CSIF-, partits com Esquerra Unida i ERPV i entitats civils com Escola Valenciana, Acció Cultural o la Plataforma per la Llengua.

recorden RTVVHi ha, també, absències importants. Dels tres partits que van signar l’Acord del Botànic –PSPV, Compromís i Podem-, només el tercer ha donat un suport limitat a la manifestació. Antonio Montiel, portaveu morat ha estat l’únic dirigent polític destacat que hi ha assistit. Una situació que és especialment xocant si es recorda la taula de debat-protesta que va emetre Canal 9 durant les últimes hores. Llavors, dirigents d’aquests del PSPV i Compromís –Podem encara no existia- van saltar tanques i entrar per finestres per tal de posar-se davant les càmeres criticant el tancament de RTVV i defensant els drets dels treballadors «injustament acomiadats». Les massives protestes per aquella mesura manu militari –en bona part visualitzada així gràcies a la resistència dels treballadors- van convertir-se en un símbol de la decadència del govern del PP.

Tres anys després

Tres anys i un canvi de govern després, l’aliança entre treballadors de RTVV i partits d’esquerra es troba totalment trencada i els primers ja no dubten en anomenar els segons com a «traïdors» mentre els nous governants acusen els acomiadats de «corporativistes». El model empresarial que ha de tenir la nova RTVV –ara anomenada CVMC (Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació)- i la situació de desemparament laboral i pèrdua de drets que ha suposat per a l’antiga plantilla es troben al centre de la disputa.

L’11 de gener es celebrarà la vista a l’Audiència nacional espanyola que ha de resoldre la demanda contra l’ERO interposada per la CGT i que podria obligar la Generalitat a readmetre tots els treballadors i abonar-los els salaris de tramitació. Una mesura que, segons les fonts, es xifra entre 100 i 200 milions d’euros i que podria llastrar la posada en marxa de la nova radiotelevisió i, fins i tot, els comptes del Consell. Depenent de la sentència, potser llavors alguns recordaran les ofertes de negociació o les propostes alternatives que s’han posat sobre la taula i s’han anat descartant.