Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La presó de Brians no va aplicar el protocol de prevenció de suïcidis en atribuir a un “caràcter manipulador” i “reivindicatiu” els intents previs de llevar-se la vida de Raquel E. F., que havia passat més de mig any en aïllament

“La mort de Raquel va ser fruit de la seva pròpia decisió i no el resultat de l’activitat o inactivitat de l’Administració penitenciària”. Així ho conclou la resolució de la Generalitat en el cas de la mort de Raquel E. F., una interna de Brians que es va penjar a la cel·la l’abril del 2015 després d’estar més de mig any en règim d’aïllament. L’administració rebutja, doncs, la reclamació que la filla de la difunta va interposar a través del Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans, en considerar que Serveis Penitenciaris era responsable de la mort de la seva mare, per no haver-li aplicat el protocol de prevenció de suïcidis tot i les autolesions prèvies i per les conseqüències d’haver passat tant de temps en aïllament. L’Ara, Catalunya Plural i La Directa informen avui de la resolució de la Generalitat, en un cas que l’Anuari Mèdia.cat va destapar a l’abril, va ampliar al juny i en què seguirà aprofundint amb un especial sobre el règim d’aïllament a les presons catalanes.

El primer dia que va ser traslladada al Departament Especial de Règim Tancat (DERT), un mòdul d’aïllament, Raquel E. F. va intentar suïcidar-se. Era el 12 d’abril de 2014, segons consta en els 700 folis de documentació inclosos a la informació reservada sobre el cas, una investigació interna engegada pel Departament de Justícia a la qual Mèdia.cat ha tingut accés aquesta tardor. Ho aconseguiria 364 dies després, l’11 d’abril de 2015. Durant aquest temps, es van registrar 26 incidents pels quals se li van obrir expedients disciplinaris. La interna va manifestar en repetides ocasions la intenció de llevar-se la vida, va ser sancionada diverses vegades i es van aplicar immobilitzacions durant hores.

Ara, la resolució de la Generalitat sobre el cas nega que les autolesions de la interna poguessin fer preveure el fatal desenllaç. Així, es remet als informes del psiquiatre i del servei mèdic de Brians, que atribueixen les autolesions de Raquel a “un caràcter clarament manipulador sense veritable intencionalitat autolítica”. Per aquesta raó no s’hauria aplicat el protocol de prevenció de suïcidis, “ja que no hi havia indicadors per activar-lo”. El dictamen, signat pel secretari general de Justícia de Catalunya, Adrià Comella, reflecteix aquesta “escalada d’alteracions de conducta” de la interna i les actituds agressives contra ella mateixa i contra l’entorn, “però sempre mantenint certa fredor i control sobre els seus actes”.

La interna tenia un risc “baix” d’autolesionar-se

El Departament de Justícia conclou “que no hi ha cap organització ni cap programa de treball que resulti infal·lible a l’hora d’evitar la mort decidida i voluntària d’una persona”. En aquest sentit, informa que Raquel E. F. tenia un risc de violència autodirigida, de violència institucional i de trencament de condemna qualificat de “baix” segons el Riscanvi, un indicador que avalua la possible reincidència dels interns a partir del seu expedient penal i penitenciari, d’entrevistes i informacions complementàries.

L’administració nega, doncs, qualsevol relació entre l’actuació de la presó i la mort de Raquel i desestima així la reclamació patrimonial interposada pel Centre Irídia pels Drets Humans en nom de la filla de la difunta, pels danys patits per la mort de la seva mare. La resolució de la Generalitat, que ratifica i amplia les conclusions de la investigació interna de Serveis Penitenciaris del passat mes de maig, esgota la via administrativa en la reclamació del cas.

Mèdia.cat prepara un especial sobre l’aïllament

Després d’aconseguir trencar aquest silenci mediàtic, Mèdia.cat prepara un nou especial sobre l’aïllament a les presons catalanes. Volem obrir el focus sobre aquest règim, qüestionat pel Síndic de Greuges i per les Nacions Unides, pel qual van passar 642 persones al nostre país l’any passat. Estem treballant en un reportatge multimèdia que es publicarà al web a principis del 2017 i que relatarà amb detall els darrers mesos de Raquel E. F. a la presó i altres casos, que radiografiarà els mòduls d’aïllament a les presons catalanes i que analitzarà aquest règim al sistema penitenciari català.

L’Anuari dels Silencis Mediàtics de Mèdia.cat va avançar el cas del suïcidi de Raquel E. F. al mes d’abril, en un reportatge a càrrec del periodista Sergi Franch. La interna havia escrit en diferents ocasions al seu company sobre la duresa de la seva situació a la presó, on estava en règim d’aïllament, i li havia dit que pensava llevar-se la vida. Al costat del cos sense vida de Raquel, hi havia una carta que mai va arribar a enviar: anava adreçada al jutjat de vigilància penitenciària número 2 de Barcelona i hi denunciava maltractaments per part de les funcionàries.

A l’abril mateix, diversos mitjans de comunicació (com Vilaweb, l’Ara o Catalunya plural) es van fer ressò del cas avançat per l’Anuari. Alhora, la Direcció General de Serveis Penitenciaris va obrir una investigació interna sobre el cas i el Departament de Justícia va anunciar que analitzaria la situació de l’aïllament a les presons, concretament als Departaments Especials de Règim Tancat (DERT). Al mes de juny, coincidint amb la publicació de l’Anuari dels Silencis Mediàtics en paper, es va ampliar el reportatge amb dos casos més de denúncies d’interns en aïllament. Sis mesos més tard, la investigació ha conclòs.

L’Anuari dels Silencis Mediàtics 2015, editat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i Pol·len edicions, va ser possible gràcies a les aportacions de 390 persones i entitats que van col·laborar a la campanya de micromecenatge; així com al suport de la Fundació Catalunya Fons, l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat Ramon Llull, la Universitat de Lleida i la Universitat de Vic.