Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Josep Pla deia que és molt més difícil descriure que opinar. I que, per això, tothom opina i molt poca gent descriu.

Dimarts, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va entregar la segona edició del premi que porta el seu nom. Un reconeixement pensat per posar en valor el bon periodisme d’investigació que es fa a casa nostra. Aquell que inverteix temps, furga i incomoda. Aquell que fa que passin coses. Aquell que fuig de la comoditat d’opinar per passar a descriure el que passa.

Era el propi Barnils qui deia que per molt que els pessimistes de sempre ens intentin empestar amb el seu pessimisme, sempre salta una espurna d’esperança que justifica als optimistes. En un moment d’hores baixes del periodisme, aquesta espurna l’encenia el Ferran Casas, president del Grup Barnils i portaveu del jurat del premi, quan remarcava com de complicada havia estat la tria del guanyador. Per la quantitat de treballs presentats i, sobretot, la qualitat.

El guanyador, –un excel·lent conjunt d’articles sobre el Cas Maristes que el Guillem Sánchez, el Jesús Albalat i la Maria Jesús Ibáñez van publicar a El Periódico– només és la punta d’un iceberg de bon periodisme que el Premi Barnils evidencia i que, en moments com el que vivim, cal posar més que mai en valor.

A casa nostra es fa bon periodisme, sí. Cal que se’n faci més, també. Això últim només depèn de nosaltres. Dels que hi volen apostar, dels que el volen potenciar, i dels que volen fer-lo. Allò tan gramscià de l’optimisme de la voluntat. Perquè, com deia aquell, si nosaltres ho volem, el rei anirà nu.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.