Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

“Un dels acusats de matar una transsexual a l’Albufereta redueix la condemna a 10 anys en admetre el crim”. Així titulava dimarts La Información la notícia sobre el penúltim capítol del judici per l’assassinat de la transsexual Lyssa Silva, morta a cops en una brutal pallissa el juliol de 2015 en un edifici d’apartaments a Alacant. Un cop més –tal i com ja va passar en el moment de la mort i com recollíem en un reportatge sobre el cas a l’última edició de l’Anuari dels Silencis Mediàtics de Mèdia.cat– el tractament del cas oblida alguns punts de vista.

La Información explicava, com també ho feia La Verdad, l’acord entre la Fiscalia d’Alacant i els dos acusats de l’assassinat, pel qual un dels processats, que ha admès el crim, complirà deu anys de presó. L’altre, considerat un encobridor, haurà d’estar empresonat un any i quatre mesos, però com que ja porta aquest temps en presó preventiva, estava previst que sortís ahir mateix en llibertat.

El que no expliquen les informacions dels diaris locals és que el crim està sent jutjat com un assassinat corrent i no pas com un delicte d’odi per violència masclista per transfòbia, malgrat que un dels acusats va reconèixer que va atacar Lyssa perquè era transsexual. Només se’n fa ressò la notícia a l’edició valenciana d’El País, que destaca al subtítol que el col·lectiu LGTBI d’Alacant ha criticat la fiscalia per arribar a un acord. La Verdad no esmenta en cap cas les reivindicacions de l’entitat. El cas de La Información és encara més curiós: esmenta al final del text que la plataforma Diversitat va convocar una concentració per reclamar “justícia” mentre s’escollia el jurat però no en concreta els motius. En canvi, publica un article d’opinió del secretari general d’aquest col·lectiu a Alacant, Toño Abad, on precisament es fa ressò de com s’ha invisibilitzat la transfòbia en el tractament del cas.

Al reportatge publicat al juny a l’Anuari Mèdia.cat s’explicava com, quan es va produir l’assassinat, diaris com La Información i El País van parlar de la mort d’un “home” “transvestit”. També van insinuar que la víctima es dedicava a la prostitució i que l’agressió es va produir quan els acusats, suposats clients, van descobrir el seu “sexe real”, basant-se únicament en fonts de la investigació policial. Precisament, una de les principals feines de la periodista Isabel Villar va ser aprofundir en el relat del cas donant veu a fonts a l’entorn de la víctima -que van oferir una imatge de Lyssa molt allunyada de la de les notícies de successos- i a les entitats LGTBI, així com contextualitzar-lo amb les xifres dels delictes d’odi per raó d’identitat i orientació de gènere. Ara, de nou, el tractament mediàtic dóna veu a fonts oficials –en aquest cas, judicials-, oblidant les altres, i tampoc se’n recorda d’explicar que la transfòbia ha estat el teló de fons del cas: al País Valencià hi va haver 17 agressions per aquest motiu durant el 2015 i Lyssa Silva és la tercera persona transsexual assassinada als Països Catalans per la seva identitat de gènere des de 1991.

L’assassinat de la transsexual Lyssa