Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El rotatiu madrileny eleva a la segona notícia més important del dia la manifestació, ahir, d’un miler de policies a Barcelona. Considera que els agents demanaven protecció perquè han rebut amenaces de la CUP, però no explica en cap moment quines són aquestes suposades coaccions.

El País oblida

Portada d’El País, 18 de gener 2017.

La protesta policial a la capital catalana és el tema que ocupa més espai a la primera plana d’El País, amb la fotografia principal, el segon titular més destacat i 23 línies de text. Sorprèn que un rotatiu madrileny dediqui tant d’espai de portada a la protesta, que va reunir un miler d’agents a Barcelona. De fet, és l’únic dels principals diaris estatals que ho fa: ni El Mundo, La Razón, ni l’ABC ho expliquen a la primera pàgina. A Barcelona només ho destaquen en portada El Periódico i La Vanguardia, amb titulars molt més ponderats (“Policies de Catalunya, al carrer” i “Urbans i mossos es manifesten pel ‘respecte institucional’”).

El més sorprenent de la primera pàgina d’El País, però, és el titular escollit: “La policia catalana demana protecció davant de les amenaces de la CUP”. I d’on surten aquestes amenaces? Si anessin entre cometes voldria dir que estan citant algú que ha utilitzat aquesta paraula (podríem suposar que ho ha dit un sindicat policial o algun manifestant). Però en anar sense cometes, les amenaces no són una cita, sinó que el diari les considera un fet. Tot i tractar-se d’un fet de gravetat, al text no s’explica quines són aquestes suposades coaccions ni s’hi fa cap referència.

A la vintena llarga de línies que acompanyen el titular a la portada, hi diu: “oficialment, [els manifestants] sol·licitaven una millora de les condicions laborals i de seguretat, però en el rerefons de la protesta hi ha el profund descontentament dels agents amb els dirigents polítics, en especial els de la CUP”. De les amenaces del titular passem, doncs, al descontentament del text. També s’esmenta un cartell “que acusava la formació antisistema d’‘assetjament constant a la policia i impunitat delictiva’”, ara sí entre cometes.

Al web, en canvi, han desaparegut les amenaces. El titular de l’edició digital diu “Protesta policial a Barcelona en contra de la politització de la seva feina”. El text no parla en cap moment d’amenaces i explicita dues vegades que en cap moment es va esmentar la CUP a la protesta. Sí que explica que als cartells previs de convocatòria -i a la pròpia manifestació de manera velada- hi havia una crítica cap aquest partit. Tot plegat podria fer pensar que la notícia elaborada des de Barcelona, molt més en la línia de la cobertura que n’han fet altres mitjans, ha estat retitulada en una reunió de portada a Madrid. Elevant a la primera plana un fet així i titulant-ho amb paraules gruixudes, el “diari global” fa un paper al qual ens tenien més acostumats altres diaris amb seu a Madrid.