Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La manca de recolzament de França a la causa independentista va ocupar el principal titular de portada dimarts a El Periódico, però aquest divendres no hi ha ni rastre de la carta d’un expert de l’ONU alertant sobre l’Operació Catalunya.

El recolzament internacional a la causa independentista és un camp de batalla polític però també mediàtic. Calibrar la importància de certs moviments o declaracions d’autoritats estrangeres no és una ciència exacta, però de vegades la descompensació és significativa.

Titular a cinc columnes a partir de fonts no identificades

Dimarts, 14 de febrer. “França denega l’aval diplomàtic al procés”, titula El Periódico a cinc columnes, qualificant-ho de “revés internacional per a l’independentisme”. El reportatge que concreta que la Generalitat ha “assumit” que el govern gal no donarà suport a una “ruptura constitucional a Espanya”.

Tot plegat té com a font “diplomàtics francesos”, que ho van explicar en una “conversa informal amb la premsa”. També són “fonts diplomàtiques franceses” sense identificar les que afirmen que els dirigents catalans van intentar “vendre” durant uns quants anys les “bondats” d’una república catalana als representants del govern francès, sempre sense èxit.  I que finalment han desistit.

Fins aquí les novetats del reportatge. A continuació, l’article es dedica a repassar fets ja coneguts que han ocorregut els últims mesos entre la diplomàcia catalana i francesa. Per exemple, l’enviament d’una carta de Mas a Hollande o el malestar de París per la declaració del Parlament de la tardor passada que reconeixia el dret d’autodeterminació de la Catalunya Nord.

periódico

 

La carta de l’expert de l’ONU, inexistent en alguns mitjans i inflada en d’altres

Dijous, 16 de febrer. Diversos mitjans de comunicació catalans es fan ressò d’una carta que l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans ha fet arribar a l’ambaixadora espanyola a Ginebra. Tot i tractar-se d’un expert internacional i d’una carta oficial, El Periódico no se’n fa ressò. Ni a la portada ni tan sols al seu web. Tampoc ho fa La Vanguardia.

L’expert independent, que treballa en l’aplicació del dret a l’autodeterminació, exposa la seva preocupació per la “campanya difamatòria denominada ‘Operació Catalunya’ contra dirigents polítics catalans”. Diu textualment: “Si bé entenc que el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya, amb data 9 de novembre de 2014, va ser declarat il·legal per les autoritats de l’Estat, també estic preocupat pel fet que els judicis contra els antics dirigents polítics que van organitzar el referèndum continuïn”. També demana comentaris de les autoritats espanyoles sobre la qüestió.

Entre els mitjans que se n’han fet ressò, alguns han volgut veure-hi un posicionament de l’ONU, quan no és pas així. Cal recordar que el seu autor és un expert independent i que la carta va ser emesa a instàncies del Cercle Català de Negocis i el Centre Mallorquí de Negocis. Alguns titulars, però, donen a entendre que l’ONU ha emès una alerta en aquest sentit, quan només ho ha fet un expert independent. En són exemples el “toc d’atenció de l’ONU a Espanya per l’Operació Catalunya”, com titula El Món, o “L’Operació Catalunya provoca rebuig i preocupació a l’ONU”, d’El Nacional.

L’emissor de la carta, Alfred-Maurice de Zayas, expert en drets humans i llei internacional, ocupa des del març de 2012 el càrrec d’Expert Independent en la Promoció d’un Ordre Internacional Democràtic i Equitatiu, no pas el d’Alt Comissionat per als Drets Humans, un càrrec que actualment ocupa el príncep Zeid bin Ra’ad al-Hussein.

Save