Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Mobile World Congress s’ha inaugurat a Barcelona per dotzè any consecutiu i de nou s’ha endut tota l’atenció mediàtica. Dotze edicions després, però, les novetats informatives del MWC17 comencen a estar ja una mica esgotades i la sobrecobertura mediàtica comença a passar factura en forma d’articles que es repeteixen any rere any.

Aquests són alguns exemples dels temes més recurrents de la cita i que, segurament, tornarem a quedar-ne ben informats enguany:

1. Milers de milions de visitants i milions de milions de beneficis

Les xifres de visitants i dels euros que aporten a la ciutat pugen any rere any amb una progressió de records només superada per la Fira d’Abril. Les previsions no només sempre són optimistes sinó que, amb quasi total seguretat, s’acabaran superant un cop acabada la fira. Al final la font sempre és la mateixa –la pròpia organització- i els desglossats de les partides econòmiques i de les contractacions mai acaben de quedar clars, detalls que no impedeixen omplir titulars amb xifres espectaculars.

2. Apple no vindrà

La qui és probablement l’empresa de telefonia mòbil més influent del món no tindrà expositor ni presentarà cap novetat al MWC17 perquè no ho fa mai. Això no només no impedeix que aquesta sigui la cita més important del món del sector sinó que tampoc evita els titulars amb l’explicació de l’absència d’Apple.

3. L’organització es planteja marxar de Barcelona si…

El motiu canvia, però pot ser qualsevol dubte a l’hora d’acceptar qualsevol de les seves condicions o simplement que no estigui tota la ciutat funcionant com un rellotge segons els seus interessos. Altres anys van ser les vagues, l’elecció d’Ada Colau com a alcaldessa, posar en dubte la política de bonificacions fiscals i subvencions o el procés independentista. Aquest any sembla que no hi ha cap queixa concreta però, per si de cas, l’advertència es torna a publicar.

4. Què en saben els visitants del MWC de Catalunya i el procés?

La notícia, amb variacions lleus, va aparèixer, almenys, el 2013, el 2014 i el 2016. Enguany probablement podrem seguir l’evolució d’aquest particular CEO.

5. El futur ja és aquí

El mòbil del futur, el cotxe del futur o tot del futur. Aquest MWC és el que marca la tendència de com canviarà la nostra vida en els anys vinents. I aquest encapçalament serveix per a qualsevol any que se celebri l’esdeveniment.

6. La reflexió sobre la realitat virtual i la intel·ligència artificial

La realitat virtual i la intel·ligència artificial centren el MWC17. Bé, i el 16 i molt probablement uns quants anteriors.

7. La visita del Rei

El Rei inaugura el MWC. De fet ho fa cada any i se suposa que és normal que sigui notícia. També coincideixen cada any amb Puigdemont –i abans amb Mas– i, en realitat mai passa res més que això.

8. Barcelona capital mundial de la prostitució

La ciutat es converteix per uns dies en la capital mundial de les noves tecnologies i pel que sembla també del sexe de pagament. Alguns reportatges pretenen descobrir aquest boom dels serveis sexuals any rere any, rere any, però la realitat és que això no és cap novetat, per molt que des del MWC a vegades vulguin fer-se els sorpresos.

9. Temes, en canvi, que no surten tant

A pesar de tot l’espai informatiu dedicat al MWC hi ha temes que aconsegueixen passar desapercebuts una vegada i una altra. Són, per exemple, la fosca relació de la indústria tecnològica amb el coltan tacat de sang, la cosificació de les hostesses que treballen al congrés, les diferents jornades paral·leles o alternatives al MWC on s’exposen tecnologies amb contingut social o les subvencions públiques que rep l’esdeveniment.

10. I una altra que enguany ens estalviarem

La presència del fundador de Facebook, Mark Zucckerberg, va originar un subgènere propi de periodisme de xafarderia ubicat inexplicablement a la secció de tecnologia i al llarg de la seva estada a Barcelona es podia saber on sopava, que visitava o per on corria. Enguany Zuckerberg ha estat rellevat pel directiu de Netflix, Reed Hastings, que sembla que no despert aquest tipus d’interès.