Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Com criatures amb sabates noves, molts periodistes famosos mexicans –i he de suposar que d’arreu-, dia rea dia fan públic a les xarxes socials, algun esdeveniment absolutament intranscendent i estúpid, o fraudulent, que a còpia de ser difós per milers o milions, arriba fins a les pàgines de diaris pretesament seriosos. Primer publiquen la «gran» notícia. I després, en el millor dels casos, se n’han de desdir i ho atribueixen tot a les ganes de «fama» dels seus protagonistes. Una de les darreres històries és la d’un lladre enamoradís que diuen que contacta a la víctima i que aquesta ho explica al Facebook. Al final sí que hi ha un assalt, però a una altra noia i tota una colla que en treuen profit. I a qui li importa.

Em fa l’efecte que alguns periodistes creuen que si no segueixen les ximpleries de les xarxes no+ s’assabenten de l’actualitat, i que perden pistonada. Per una notícia realment important i interessant, dotzenes d’impertinències. Per distreure al personal ja estan bé, però que després els mitjans informatius els segueixin la corrent, no ho entenc pas. És clar que és barat i fa que se’n parli.

La meva proposta és que facin com la informació de televisió i ràdio: que dediquin una secció a les xarxes socials i així a qui no li interessa se la pot saltar com es salta, posem per cas, la d’esports. Sóc conscient que no és el mateix, però estic tipa d’haver de triar i remenar en mitjans que ja m’haurien d’haver fet aquesta tasca de bona selecció informativa.

En un país amb seriosos problemes en tots els àmbits i milions de ciutadans amb ganes de posar-hi remei, fer periodisme, investigar, és molt car. I a més, perillós. Però d’aquí a publicar fantasmades, hi ha d’haver un espai propi i un camí a seguir.

PD: el març va començar amb l’assassinat d’un periodista a l’estat de Guerrero, a la regió de Terra Calenta. Cecilio Pineda Brito, de 38 anys, era editor del periòdic La Voz, i durant el 2016 va col·laborar amb el diari de més difusió de Mèxic, El Universal. Al setembre de 2015 ja li havien assignat seguretat dels del govern federal després que patís un atemptat a casa seva, a Coyuca de Catalán. Però feia vuit mesos que li havien retirat. El supòsit és que va ser la delinqüència organitzada, o sigui els càrtels de la droga. Ara els col·legues exigeixen justícia.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.