Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Regna la incertesa a la redacció d’informatius d’IB3, la radiotelevisió pública balear, tres setmanes després que Liquid Media, vinculada al Grup MediaPro, guanyés el concurs d’externalització i substituís l’anterior concessionària, CBM. Els treballadors han emès un comunicat a través del comitè d’empresa expressant la preocupació que els genera la manca d’informació per part de la nova empresa sobre quines seran d’ara endavant les condicions laborals de la plantilla.

Asseguren, també, que la transició entre Liquid Media, que va assumir l’explotació del servei d’informatius el passat 27 de febrer, després de guanyar-ne el concurs, i CBM està generant problemes a les treballadores, com ara retards en el cobrament dels sous i confusió en el traspàs de poders.

El malestar ve generat també per la sospita que l’entrada de la nova empresa portarà a un empitjorament de les condicions laborals, especialment després del procés de selecció de personal que Liquid Media va convocar per cobrir un augment de la programació. I és que, una nova dotació pressupostària per a la cadena ha permès incrementar la producció de continguts informatius, amb nous formats com programes de proximitat territorial i local, un programa de debat polític i un de reportatges d’actualitat. Arran del procés s’han obert places per a 40 persones, que se sumaran a les 185 de la plantilla.

“Malgrat que no tenim confirmació, els imputs que ens arriben d’IB3 i de Liquid Media ens fan sospitar que es produiran canvis en els horaris i també en els contractes. Ens temem una precarització de la nostra feina. No sabem, encara, en quines condicions es contractarà aquesta nova gent que s’incorpora, però, per exemple, al plec del concurs especificava 28 places de nova creació i al procés de selecció Liquid Media les va ampliar a 40. Amb el mateix pressupost, no surten els comptes sense precaritzar els contractes”, expliquen fonts del comitè d’empresa.

“A més, hi ha un augment de la programació, és a dir, d’hores de la graella que abans estaven externalitzades a productores petites i ara s’assumiran des de la redacció d’informatius. Per tant, són moltes més places i més hores de programació amb el mateix pressupost”, afegeixen les treballadores.

“Creiem que podem perdre, també, drets que teníem per conveni, com ara les compensacions econòmiques en temps o sou per les hores treballades en caps de setmana -que Liquid Media ja ha dit que no contempla- o les jornades intensives per a la gent que té criatures, que és un 85% de la plantilla actual. Es parla, ara, de jornades partides, que tindrien un impacte molt negatiu en la conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors i treballadores”, es lamenten des del comitè.

Les crítiques se sumen a les que havia rebut ja el procés de selecció de personal de Liquid Media, qüestionat no només per les treballadores, també per diputats com Josep Melià (PI), que el va qualificar de “presa de pèl” en una sessió de control parlamentari a IB3, afegint que havia estat dut a terme “sense cap criteri d’objectivitat, igualtat ni lliure concurrència”.

El director general d’IB3, Andreu Manresa, que compareixia a la mateixa sessió de control, va defensar l’exemplaritat del procés i va negar que dins la plantilla s’estigui gestant un “conflicte laboral”.

Per ara, la plantilla continua a l’espera que es clarifiqui la situació i no contempla accions immediates, però avisen que -si l’assemblea de treballadores així ho decideix- no dubtaran en prendre les mesures necessàries per a pressionar tant Liquid Media com la mateixa IB3.