Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Dissabte va convocar-se una manifestació a València contra el pla valencià d’ensenyament plurilingüe que va resultar un fracàs incontestable. Unes 200 persones van assistir-hi –segons xifres aportades per Europa Press i ABC– a pesar de tenir el suport del PP i Ciutadans, a més d’altres formacions més petites com Vox i Som Valencians, així com nombroses associacions que defensen el secessionisme lingüístic i diverses de les plataformes educatives que han sorgit darrerament per protestar precisament per aquest pla. Van acudir a la marxa el diputat de Ciutadans al Congrés espanyol, Toni Cantó, i el líder del partit a l’Ajuntament de València, Fernando Giner.

Amb tot, els convocants no poden queixar-se del ressò de la seva acció. La manifestació és notícia almenys a El Mundo –que publica un teletip d’EP- i Las Provincias –on a pesar de publicar el mateix text d’EP els manifestants es multipliquen miraculosament fins a arribar al miler- que també inclou una àmplia galeria fotogràfica. Levante també beu de la font d’EP, però evita donar xifres concretes amb l’expressió «diversos centenars», que fa pensar en un nombre més gran. També inclou una fotogaleria on no hi ha cap imatge panoràmica que permeti copsar la participació real.

ABC publica una peça signada per redacció on s’assegura que s’està «imposant el català ‘barceloní’». Aquesta és, en realitat una afirmació d’una de les portaveus dels convocants, però que el diari fa seva en incloure-la al titular sense cap tipus de cometes que indiquin literalitat.

Cap d’aquests mitjans defineix la manifestació com a fracassada o dóna a entendre que és minúscula en proporció al suport polític que ha rebut.

Milers a El Verger

El mateix dia, a El Verger (Marina Alta) es donava el tret de sortida a les Trobades d’escoles en valencià amb una participació –segons els organitzadors- de 15.000 persones. Pot discutir-se la repetició acrítica d’una xifra calculada per l’organització, però amb tot, la magnitud d’ambdós esdeveniments no admet comparacions. I més si es té en compte que la Trobada es convocava a un municipi de poc més de 4.500 habitants i en una comarca que tota sumada a penes en té 250.000.

La Trobada no és només la primera de les immenses concentracions festives i reivindicatives que van repetint-se per totes les comarques valencianoparlants fins al juny i que reuneixen centenars de milers de persones en total. També arriba després de saber-se les dades d’elecció de pla lingüístic per les escoles.

Fins a un 54% dels centres han optat pel model avançat de valencià i un 30% per l’intermedi, mentre que només el 16% -incloses les comarques castellanoparlants- han preferit el bàsic, amb menys presència de valencià. Unes xifres que ajuden a entendre les preferències reals de la societat valenciana i que posen en dubte el discurs alarmista impulsat per alguns dels mitjans citats.

Però ni El Mundo ni l’ABC han informat d’aquesta Trobada. Las Provincias publica un teletip d’EFE, però sense imatge i amb menys rellevància que la manifestació de València. Levante publica l’article de la capçalera germana Información, però amb un canvi significatiu: i és que desapareix qualsevol referència als 15.000 assistents del titular.