Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El Congrés espanyol aprovava ahir quasi per consens modificar el sistema d’elecció del president de RTVE que havia imposat el Partit Popular l’any 2012, mitjançant un reial decret que permetia nomenar el càrrec per majoria simple. La proposició de llei podria ser un primer pas urgent cap a la despolitització -o, si més no cap a una major pluralitat- de la radiotelevisió pública espanyola.

La modificació, liderada pel PSOE, proposa el retorn a la fórmula dels dos terços de la cambra alta, és a dir, a recuperar la decisió amb el sistema de majoria qualificada, amb què es designava aquest càrrec durant la presidència de Zapatero. A més, advoca per ampliar el consell d’administració de la corporació fins als 12 membres -8 proposats pel Congrés i 4 pel Senat- i per recuperar la potestat dels dos sindicats majoritaris de proposar dos dels membres d’aquest consell.

El nomenament de l’actual president José Antonio Sánchez, molt proper al PP i director general durant les crisis del Prestige i l’11M, l’any 2014, va ser especialment polèmic per l’oposició frontal dels consells d’informatius dels mitjans que formen la corporació i perquè va ser designat pràcticament ‘a dit’ amb els vots d’un únic partit.

Però la davallada històrica de l’audiència de TVE i una erosió més que evident de la seva credibilitat entre els teleespectadors haurien acabat preocupant fins i tot el Partit Popular, que ahir votava en contra del seu propi decret i a favor de la proposta de modificació del PSOE. “La situació de la corporació es crítica”, justificava el PSOE al text. I, realment, ho és. Les dades del CIS del novembre passat reflectien que només un 24% de la població espanyola considera que la informació subministrada per TVE és objectiva.

No només això. El CIS rubricava, també, una sospita de moltes: la població espanyola ja no escull majoritàriament TVE per informar-se, les seves cadenes han perdut vint punts d’audiència i un 20% d’acceptació des que el PP va arribar a l’executiu.

Un període molt marcat pels enfrontaments entre la direcció de TVE i el Consell d’Informatius, que ha denunciat en moltes ocasions la manca de pluralitat, acomiadaments per motius ideològics i el biaix, per exemple en el cas del procés sobiranista català, com ja vam publicar a Media.cat, o en la cobertura dels casos de corrupció del Partit Popular.

La proposta aprovada ahir no és, però, la definitiva. Ara passarà a ser debatuda a la comissió parlamentària de RTVE i serà esmenada pels diferents grups polítics, abans de votar-se de nou al ple del Congrés, al ple del Senat i, de nou, al Congrés. Caldrà veure si la proposta definitiva s’aprova i si obre un camp per recuperar la imatge i credibilitat de la corporació.