Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Preus irrisoris, molta feina no reconeguda i retards a l’hora de cobrar són alguns dels problemes a què s’enfronten els periodistes que fan col·laboracions puntuals als mitjans. Des de Mèdia.cat estem recollint informació de primera mà sobre les tarifes que es paguen al nostre país, per tal de posar sobre la taula la precarietat dels ‘freelance’.

18 euros per un text de fins a 400 paraules. És el que paga el diari ABC als seus col·laboradors de la secció d’internacional. Si el text es lliura en Word o similar, i no amb el format especial que fa servir el diari, se li resta un 10%. El Diari Ara paga 50 euros per una peça d’internacional de mitja pàgina i 120 per a pàgina sencera, que els freelance cobraran a 60 dies. Nació Digital, 70 euros per una crònica internacional amb foto. El Punt Avui, 50 euros per articles inferiors a 3.000 caràcters. Són algunes de les xifres, aportades pels propis periodistes, que hem recollit en uns primers dies de prova del formulari que trobareu al final d’aquest article.

El reporterisme internacional, especialment precari

La situació és encara més flagrant per als qui fan informació internacional: restant-hi els diners que inverteixen en viatjar o en viure al país des d’on escriuen, sovint ni tan sols els surt a compte. En general, però, les tarifes són baixes per tothom, i més quan se n’han descomptat els impostos a pagar i les despeses que s’han generat per poder escriure la peça.

Un informe de la secció de Premsa Diària i Agències del sindicat CNT posava sobre la taula algunes tarifes que perceben els col·laboradors internacionals de mitjans espanyols, però també altres problemes d’aquest col·lectiu més enllà dels preus. Per exemple, la manca de compromís del mitjà amb el redactor, que fa que sovint no se li “comprin” temes que ha preparat expressament. O bé que han de dedicar molt de temps a fer propostes i sovint tarden setmanes o mesos a rebre resposta. O que quan hi ha un fet greu, com un atemptat, els mitjans exerceixen una forta pressió sobre els col·laboradors sense que les tarifes reflecteixin l’excepcionalitat, la pressió o el perill.

Va fer falta un segrest a Síria perquè La Razón considerés “seu” el periodista Antonio Pampliega, tot i que treballés en règim de freelance a 40 euros la crònica, tal i com havia denunciat anteriorment.

Llistat de tarifes als diferents mitjans

Ara, des de Mèdia.cat ens proposem recollir informació de primera mà sobre les tarifes que paguen els mitjans de comunicació que es distribueixen al nostre país, tant als col·laboradors internacionals com als que treballen des d’aquí. Ho volem fer de manera sistematitzada, de tants mitjans com sigui possible i a partir de la informació aportada pels propis periodistes que han percebut aquestes tarifes.

Per això, hem creat un formulari on els periodistes que hagin estat o siguin freelance poden aportar informació de manera anònima sobre les tarifes que han percebut en diferents mitjans. De moment, el formulari recull només les col·laboracions escrites i és obert a tots els periodistes que vulguin col·laborar-hi. A banda del preu, l’extensió de l’article i el mitjà, es recullen altres dades, com el tipus de peça o el termini de pagament.

El formulari s’inspira en iniciatives existents en el món anglosaxó que, de manera oberta i a partir de les aportacions anònimes i desinteressades de molta gent, han creat una base de dades que inclou les diferents publicacions i permet veure quines paguen millor i pitjor.

 

Save

Save

Save