Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Se sabia que la presa estava al límit i no es va actuar. El cas de Raquel E. F., una interna de Brians que es va suïcidar l’abril del 2015 després de passar 209 dies en règim d’aïllament, va motivar una reclamació d’organitzacions de defensa dels Drets Humans davant del Departament de Justícia i la Generalitat, que els exigia reparar la família de la víctima i revisar l’ús dels règims d’aïllament. La denúncia la va destapar Mèdia.cat amb un reportatge de Sergi Franch a l’Anuari dels Silencis Mediàtics del 2016, que més tard es va ampliar, de la mà de Franch i de Sonia Calvó, amb una radiografiava les condicions de vida sota aquest règim, que a Catalunya s’anomena Departaments Especials de Règim Tancat (DERT).

Mèdia.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils ampliàvem avui el reportatge amb noves informacions i diversos testimonis de persones que han patit les seqüeles físiques i psicològiques de l’aïllament penitenciari, qualificat per advocats experts en Drets Humans com “la forma més dura de confinament”. Coincidia, també, amb el llançament del manifest de la campanya 21 hores, per a l’eradicació del polèmic règim de presons, que s’ha presentat avui amb una roda de premsa al teatre Maldà.

Ha canviat alguna cosa en el tractament sobre la qüestió als mitjans, en aquest any des de la publicació del primer reportatge? S’ha trencat, per fi, el silenci mediàtic sobre l’aïllament penitenciari?

Més enllà de la victòria que suposa trencar els murs d’opacitat d’allò què succeeix dins les presons i per fer públic un cas com el de la Raquel, la cobertura dels casos d’aïllament penitenciari i de les seqüeles que aquests generen en les internes i interns, ha estat molt desigual. Quantitativament i, també, qualitativament. Els pocs mitjans que han cobert el cas i el trajecte de la denúncia per les institucions pertinents, ho han fet en general de forma força sistemàtica i, alguns, s’han aventurat a endinsar-se en la penombra del règim d’aïllament i extreure’n altres dades no publicades. La majoria, però, han publicat un o dos articles breus sobre la qüestió, arran del llançament d’informes d’organitzacions de defensa dels Drets Humans o de la recent auditoria del Departament de Justícia.

Si hi ha dos mitjans que han fet un seguiment exhaustiu sobre les denúncies del règim  d’aïllament penitenciari a Catalunya són Catalunya Plural/ElDiario.es i l’Ara. ElDiario.es i la seva edició catalana, el Catalunya Plural, han destacat pel seu compromís amb el seguiment de les noves informacions que s’han anat coneixent durant aquest any passat. El ritme de publicacions ha estat constant, gràcies en gran part a la periodista Sonia Calvó, autora també de l’informe de Media.cat, des que el cas va saltar a la llum pública. El mitjà va cobrir extensament la presentació de l’informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, que detectava que els dies d’aïllament penitenciari a Catalunya triplicaven els establerts per l’ONU. La darrera notícia ha estat motivada per les deficiències en l’aplicació del règim d’aïllament detectades en una auditoria del Departament de Justícia.

L’Ara avança alguns detalls d’aquesta auditoria, que no ha estat lliurada als  mitjans “per raons de seguretat”. També s’hi avança informació sobre el nou pla de xoc que implementa, des de fa uns dies, la Generalitat. La cobertura del diari català, de la mà del redactor Enric Borràs, ha estat similar en intensitat a la d’ElDiario.es. Des que Borràs referenciava el cas de Raquel en aquest article, aprofundint dies després en les denúncies de maltractament en cel·les d’aïllament, el diari ha publicat fins a 3 notícies més abordant la qüestió, coincidint, per exemple, amb l’arribada de la denúncia al Parlament i la compareixença del Síndic de Greuges.

Un dels punts més mediàtics en la denúncia del règim d’aïllament va ser la publicació de l’esmentat informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, que va rebre cobertura del setmanari d’informació crítica La Directa, d’El Periódico de Catalunya, que no ha aprofundit més sobre la qüestió més enllà d’informar sobre la posada en marxa del Pla de xoc, i de La Vanguardia, que fa dos mesos publicava també una notícia sobre la compareixença al Parlament del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Un dels autors del reportatge sobre l’opacitat i la impunitat en aquest règim penitenciari, Sergi Franch, va ser convidat a parlar-ne al febrer a una tertúlia del programa ‘Els Matins’, a TV3, que avui ha cobert al telenotícies migdia el llançament de la campanya #21hores, que ha obtingut ressó mediàtic també al programa ‘Els Matins de Catalunya Ràdio’.