Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

educació concertadaLa Plataforma per la Llibertat d’Ensenyament 27.1 va convocar una manifestació a València aquest dissabte en defensa de l’educació concertada que va comptar amb una generosa cobertura per part de Las Provincias. El diari de Vocento li va dedicar bona part de la portada, però també un extens reportatge.

Però més enllà de l’espai xoca el to del text, sobretot en un diari que no acostuma a empatitzar amb les protestes al carrer. Aquesta vegada Las Provincias fa seu el clam dels manifestants -«Marea ciutadana per la concertada», titula- i evita posar unes cometes que deixin entendre que aquest no és un fet contrastat, sinó una mera opinió dels convocants, tal com feia aquí, quan la reivindicació «d’una escola pública i de qualitat» anava entre cometes. Les banderes soviètiques en primer pla ajudaven a fer entendre al lector que darrere un lema tan inofensiu i de trellat s’amagava un terrible perill. Ara, les imatges en panoràmica permeten observar la quantitat de gent que omplia la plaça de Sant Agustí.

A més, el diari no només ofereix com a única xifra de participants la de l’organització, sinó que a més aquesta creix en relació al número que el mateix portaveu va oferir a Levante. És lògic, doncs, que des de la plataforma es reconegués a Las Provincias que la marxa havia «superat les expectatives».

Les reivindicacions de la protesta s’exposen bé. Es dóna la versió dels manifestants sense contraposar-la amb cap altra versió o dada i, ni de bon tros, anomenant-les «llegendes», «mites» ni «confusions».

Aquesta vegada, la presència de molts nens i nenes fa que es parli «d’ambient lúdic i familiar» i no d’adoctrinament de menors. Tampoc hi ha cap menció als rumors sobre presumptes pressions patronals al professorat de les escoles concertades per tal que acudissin a la protesta.

No hi ha cap crítica a una acció que era tan bonica que «molts valencians van unir-se a la manifestació a mesura que avançava des de la Porta de la Mar». Tots els adjectius per descriure-la destaquen «l’ambient lúdic», «celebració» o «generosa». Les pancartes acusant Marzà de «repressor» o comparant l’escola pública amb «Xina o Corea» no poden llegir-se en cap cas com a «provocacions», com el diari havia fet en altres ocasions.

L’absència absoluta d’incidents ha impedit al diari publicar notícies o imatges com aquestes, on l’anècdota destaca per sobre la notícia per tal de criminalitzar protestes massives i eminentment pacífiques.

Aquest canvi de línia informativa no és nou a la capçalera de Vocento. Ja fa un any, quan van començar a anunciar-se retallades en concerts educatius va optar per una clara denúncia d’aquestes. A diferència d’allò que havia fet quan aquestes retallades eren molt més intenses però restringides només a l’educació pública.