Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La paraula ens pot dur a tots els paisatges, totes les situacions, tots els universos. Ens pot trasbalsar, emocionar, enlairar, interrogar, revoltar. I no sempre és fàcil trobar la paraula precisa que pugui descriure el matís del dolor, de la injustícia, de la bellesa o de l’entusiasme. Saber-la és a l’essència dels mitjans de comunicació. Segons com s’usi, tindrem paraules buides o paraules plenes. Entremig, un abisme.

Les paraules plenes poden exhalar una remor intangible que ens ompli per no sé quins camins de dins, que ens deturi, que ens remogui. D’aquesta remor en pot néixer alguna cosa. Potser una sensibilitat. Potser una necessitat. Potser un interrogant. Potser un saber. Potser, qui sap, un caminar incipient cap a llocs no previstos. Aquesta remor pot desprendre’s de la paraula, així com també de la imatge, de la música, de la intensitat, del to… elements, tots ells, que mereixen paraules plenes en un article a part. Allò que recordo és allò que m’ha remogut. També allò que recordo dels mitjans és allò que m’ha remogut.

Em ve al cap un record concret. Un entre molts. Anava conduint cap a la feina, tot escoltant Catalunya Ràdio. Antoni Tàpies acabava de morir i en glossaven la figura a través de Miquel Barceló, Vicenç Altaió, Jaume Plensa i Perejaume. La qüestió és que vaig arribar, vaig aparcar però no vaig poder baixar del cotxe. M’havien captivat les paraules dites. El que explicaven i el com ho explicaven. I em vaig quedar allí, clavada, enduta, fins que va acabar la conversa. Difícil sortir d’un paisatge mentre s’obren les poncelles.

Reivindicar la paraula plena podria semblar un absurd -no haurien de ser-ho sempre?- si no fos que em sembla més necessari que mai. Als mitjans. A la vida.

Ja sóc dins teu, remor?

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.