Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

La plantilla de El Periódico i l’Sport està seguint massivament la vaga convocada durant cinc dies en el primer cas i d’avui i demà a la capçalera esportiva. L’aturada ha vingut en resposta als plans de l’empresa de retallar fins a un 16% els sous dels treballadors i és la primera vegada en molts anys que una vaga atura d’aquesta forma un gran mitjà de comunicació privat. A pesar de les greus retallades laborals i acomiadaments dels darrers anys, les protestes s’havien limitat a concentracions, vagues de signatures o alguna aturada parcial.

Segons fonts del Comitè d’Empresa, a El Periódico ha seguit la vaga més del 90% de la plantilla, xifra que a la redacció pujaria fins a pràcticament el 100%. Ja s’ha confirmat que «no hi ha condicions per treure el diari de demà» i és la primera vegada que això passa per un conflicte laboral intern. Les altres vegades havia estat per una vaga general o bé per conflictes a la rotativa.

A l’Sport el seguiment ha estat del 93% -segons càlculs del seu Comitè d’Empresa-, i asseguren que a banda dels directius només cinc redactors han anat a treballar. Amb tot, la web s’està actualitzant, si bé a un ritme més lent, i és força probable que demà una edició més limitada arribi als quioscos.

El conflicte va començar fa unes setmanes, just quan tocava recuperar el 100% del salari ja retallat en unes tenses negociacions, ara fa tres anys. En lloc d’això, el Grupo Zeta va anunciar de forma unilateral una nova retallada salarial que podia arribar al 20% i que finalment s’ha quedat en un 16. Una decisió que des del Comitè s’assegura que és «il·legal». Des de llavors les negociacions no han arribat a bon port i la plantilla va decidir, en una consulta seguida àmpliament, donar suport a la convocatòria de cinc dies de vaga.

L’aturada ve acompanyada per una jornada de mobilització a les portes de la redacció, on s’han convocat diverses assemblees i una xoriçada a l’hora de dinar «en resposta a la xoriçada dels nostres salaris», en paraules d’un dels vaguistes. Està previst que al llarg del dia rebin el suport dels màxims dirigents de CCOO, UGT, CGT i el Sindicat de Periodistes. A més, les xarxes socials s’han omplert de missatges de solidaritat de la majoria de comitès d’empresa de mitjans de comunicació, així com d’associacions professionals d’arreu de l’estat. «Crec que s’ha entès que en aquest conflicte no està en joc només la nostra situació sinó que ara mateix som una trinxera contra la precarietat al sector», expliquen les mateixes fonts del Comitè. Demà les mobilitzacions es traslladaran a la gala del «Català de l’Any», que els vaguistes han contraprogramat amb un concurs del «Xoriço de l’Any» dirigit als principals directius del Grupo Zeta.