Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

«L’atracador d’una benzinera a Lleida mor després d’una persecució policial» explica un titular d’EFE reproduït a La Vanguardia, però també a molts altres mitjans. Però de què va morir l’atracador? Va caure per un terraplè en plena fuga? Un accident de trànsit? Un atac cardíac per l’esforç? El fet que hagi «mort» i no hagui «estat mort» dóna a entendre una causa natural o fortuïta de la defunció.

El subtitular de La Vanguardia aclareix més coses, però tampoc aconsegueix evitar una complexa retòrica per explicar un fet que sembla molt més senzill de narrar: «La víctima va morir per ferides d’arma de foc causades pels ‘trets intimidatoris’ d’un agent dels Mossos d’Esquadra». Altre cop, al presumpte atracador no «el maten» sinó que «mor» per «ferides d’armes de foc causades per ‘trets intimidatoris’». O sigui que el policia el va matar d’un (o diversos trets), un fet que no és maquillable per moltes perífrasis verbals que s’hi vulguin posar.

De fet, el titular pel qual ha optat El Periódico és un molt més directe i explicatiu: «Un dels dos atracadors d’una gasolinera de Lleida mor per un tret policial». Una expressió que no implica cap acusació cap a l’agent que ha disparat. Se suposa que perseguir atracadors –que pots no saber si van armats- és una activitat perillosa i es poden cometre errors. En tot cas això ho haurà d’esbrinar una posterior investigació. En canvi, assenyalar que el presumpte lladre mor per uns «trets intimidatoris» ja pressuposa una mala praxis per part del policia que ha disparat amb tan mala punteria.

El joc de la confusió de La Vanguardia encara va més enllà i en un destacat assegura que «No s’ha pogut determinar si la mort de l’atracador és deguda a trets dels Mossos o a l’accident». El text del mateix article, però, no menciona un comunicat policial on s’afirma que «un d’ells va resultar ferit mortalment per arma de foc».