Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

El febrer passat, sortia publicat el llibre L’orgia diplomàtica. Ambaixadors i cònsols al descobert, del periodista Rafa Burgos, un interessant recorregut pels aspectes més foscos de la diplomàcia instal·lada a Barcelona.

L’editorial Pol·len, editors del llibre, van organitzar una ruta en autobús per als mitjans de comunicació, per algunes de les seus dels consolats més ben dotats i, sobretot, els que estan ubicats a l’Upper Diagonal.

Una de les periodistes que va participar en aquella peculiar presentació, va ser Isabel Martínez, redactora de La Vanguardia.

A la mitjanit del 8 de febrer, el dia que es va fer la gira consular, la periodista va publicar el seu article a l’edició digital de La Vanguardia. Va titular-lo “La cara oscura de la diplomàcia catalana y espanyola en Barcelona”.

L’article en qüestió va ser públic uns dies i després va iniciar un procés de desaparició progressiu, en primer lloc, de la plataforma digital de La Vanguardia, que el diari va atribuir a un “problema tècnic” i a mesura que passaven els dies, de tot arreu (memòria caché, Facebook…).

El cas és que, quan un mes després, el periodista de La Directa i autor del pròleg del llibre que comento, Jesús Rodríguez va interessar-se pel que havia passat i per si es tornaria a publicar, la resposta va ser que no.

No és la primera vegada que un article publicat és retirat en una edició posterior. Això ja passava quan el paper era l’únic suport, però ara, que el rastre que deixa un article és més difícil de fer desaparèixer, em sembla, com a mínim un despropòsit majúscul.

Amb Internet i les noves tecnologies, (ja no tant noves), el que passa és que, una simple captura de pantalla o l’emmagatzemament de la informació ens permet fer-la aflorar malgrat s’hagi volgut silenciar. És una forma d’hemeroteca molesta, però hemeroteca, al cap i a la fi. En podríem dir “L’hemeroteca dels articles rebutjats”.

És fàcil d’endevinar que quan una notícia és retirada, hi ha una voluntat d’esmenar una decisió prèvia de publicar-la. I quan, el mitjà s’escuda en qüestions tècniques però no demostra voluntat de recuperar-la, tot fa pensar que l’article en qüestió va incomodar a més d’un.

Tractant-se de La Vanguardia i el cos consular , podem pensar que publicitar l’aparició d’un llibre que mostra les vergonyes de la diplomàcia no s’emmarcaria en la línia editorial del diari i, posats a anar més lluny, potser alguns dels noms que citava l’article, va posar el crit al cel, aconseguint que fos retirat de tot arreu on podés ser consultat.

Tot plegat és una pura especulació si voleu, però no me n’he pogut estar de comentar-ho, des que vaig saber el que havia passat.

Acabo recomanant-vos la lectura de L’orgia diplomàtica i aprofito per estrenar la hemeroteca molesta amb aquest primer article per si no havíeu arribat a temps a llegir-lo.

hemeroteca

hemeroteca

 

hemerotecahemeroteca

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.