Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Can Dündar és, per dir-ho a la manera d’Ovidi, un entre tants. Un entre tants periodistes perseguits al món per publicar notícies. Un entre tants periodistes exiliats al món per haver-se enfrontat al poder establert. Un entre tants periodistes al món que ha posat el compromís amb la professió i la societat per davant de la seva comoditat personal.

Dündar és un entre 2.000 periodistes turcs que han perdut la feina des que Erdogan va declarar l’estat d’emergència al seu país el mes de juliol de 2016, poc després d’un més que peculiar cop d’estat. “Els periodistes hauran de pagar un preu molt alt”, va dir Erdogan. Actualment hi ha uns 150 periodistes a la presó. Segons Amnistia Internacional, és el país del món on n’hi ha més. Trist lideratge.

La persecució de periodistes a Turquia, però, ve de lluny, d’abans del cop d’estat. Dündar era el director de Cumhuriyet, prestigiós diari de centreesquerra. Ell i la resta de directius del diari ja van ser detinguts a final de 2015 arran de les informacions que van publicar sobre complicitats entre els serveis secrets turcs i rebels sirians. Va passar uns mesos a la presó, en va sortir, i mentre el tornaven a jutjar el van intentar assassinar davant el Palau de Justícia d’Istanbul. Aquell mateix dia el van tornar a condemnar a gairebé sis anys de presó acusat de revelar secrets d’Estat.

Dündar va decidir marxar i des d’aleshores viu a Berlín, on ha fundat el diari digital Özgürüz (Som lliures), en turc i en alemany. A la seva dona li van retirar el passaport perquè no pugui marxar de Turquia. Els seus successors a Cumhuriyet han continuat patint la repressió estatal i molts són a la presó acusats de manera inconcreta de donar suport al proscrit Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i al moviment islamista fundat pel clergue Fethullah Gülen.

Després de rebre el Premi per la Llibertat i el Futur dels Mitjans atorgat per l’European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Dündar rebrà el proper 29 de juny a Barcelona el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que atorga l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC). Un guardó que, com es diu sovint, honra tant qui el rep com qui el lliura.

Els articles d’opinió expressen punts de vista individuals dels seus autors i autores, que no tenen perquè coincidir sempre amb els del Grup Barnils ni amb els de l’Observatori Mèdia.cat.