Aquest article va ser publicat fa més d'un any. La informació que hi apareix fa referència a la data de publicació.

Ahir El Nacional va publicar una notícia amb el titular «Un plafó municipal de Barcelona fa apologia de la violència contra el comerç». Un redactat que dóna a entendre que es tracta d’un cartell oficial del consistori. Un punt que l’article no desmenteix en cap moment, mantenint la confusió i ampliant-la incrustant una piulada del regidor d’ERC Alfred Bosch en què s’acusa el govern municipal del cartell. Només cal mirar el missatge i el disseny del cartell per sospitar seriosament que aquest sigui un material institucional, però El Nacional opta per no demanar cap confirmació oficial i publica l’article deixant la qüestió a interpretació del lector. A aquest oblit cal sumar-hi el to espectacularitzant i groguenc del titular en definir un cartell que és una evident crítica al model turístic com una «apologia de la violència contra el comerç».

Però no només això, sinó que és força probable que quan El Nacional va publicar la notícia el cartell en realitat ja estava retirat. Almenys això es pot deduir de la seqüència de tuits. La piulada de El Nacional difonent la notícia és d’un quart i cinc de quatre del diumenge 18 de juny. Però un quart d’hora abans la periodista de la cadena SER Emma Miguel ja havia explicat al seu compte de Twitter que el cartell havia estat retirat. Probablement ja feia una bona estona que el cartell no es podia veure. A l’article no s’explica en cap moment que el cartell de la «polèmica» ja ha desaparegut. Amb tot, El Nacional va continuar estirant «la història» i el seu director, José Antich, fa una nova piulada un quart més tard afegint «Quin disbarat!».

plafó

 

plafóplafó

Segurament animat pel ressò polític de la notícia –diferents regidors i càrrecs d’ERC, PDEcat i Ciutadans van piular l’enllaç- El Nacional publica a tres quarts de cinc un nou article titulat «L’Ajuntament ordena la retirada del cartell violent». El digital fa tard de nou, no només ja fa hores que el cartell ja està retirat. Aquesta vegada, almenys, s’explica que si bé el cartell ha aparegut en un plafó municipal, ha estat col·locat per uns desconeguts i l’Ajuntament ja «ha donat ordres de retirar-lo». En una ciutat amb un creixent moviment social contra el què consideren «excessos del turisme» –i alguns mitjans s’entesten a anomenar «turismefòbia»- és fàcil entendre que poden aparèixer accions de denúncia d’aquest tipus i altres. Però a l’article no hi ha cap context, només una nova piulada de Bosch acusant Ada Colau dels fets i exigint la retirada immediata d’un cartell que fa hores que ja està retirat.

plafó

De nou, Antich va una passa més enllà i piula, ja passades les vuit del vespre, l’enllaç de la notícia acompanyada del text «Hi ha alguna cosa que no hagin de rectificar? L’Ajuntament ordena la retirada del cartell violent», reforçant la idea que el cartell respon a algun tipus de campanya institucional. En realitat l’Ajuntament no ha rectificat res, ja que no té cap relació amb els fets.

plafó

El 2014 –governant Trias- va aparèixer en un plafó municipal un cartell de promoció de la pedofília. Llavors alguns titulars van vincular independentisme amb pedofília sense cap tipus de rubor i van responsabilitzar al «desgovern» municipal d’uns fets que poc tenien a veure amb la gestió de l’alcalde i, en realitat, poc podia fer per evitar-ho més enllà de retirar-los ràpidament un cop detectat.

plafó